sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Mansikan itsepoiminta

Huh hellettä, mutta ei lämmin luita riko. Mansikat tämä lämpö kyllä kypsyttää, mistä syystä tässä seuraakin vinkkejä itsepoimintaretken suunnitteluun.

Mansikan itsepoiminta on meillä avoinna seuraavasti:
ma 21.6. klo 10 - 14
ti 22.6. klo 10 - 14
ke 23.6. klo 10 - 14
to 24.6. klo 9 - 15
pe 25.6. klo 9 - 15

Juhannuspäivänä eli la 26.6. ei itsepoimintaa, mutta sen jälkeen (27.6. alkaen) itsepoiminta on avoinna:
ma-pe klo 8 - 18, la klo 8 - 14 ja su klo 9 - 18.

Jo ennen marjaretkelle lähtöä kannattaa vanhanaikaisesti pirauttaa tänne tilalle (p. 03-3711 163 tai 0400 - 625 636) ja tiedustella marjatilannetta. Jos haluaa tulla poimimaan jonain tiettynä päivänä, kannattaa puhelun yhteydessä tehdä varaus.  Tuossa edellä esitetyt päättymisajat ovat ne ajankohdat, jolloin on viimeistään ilmottauduttava itsepoiminnan punnituspisteellä. Poimia saa arkisin ja sunnuntaisin liki klo 20 ja lauantaisinkin melkein klo 18 asti. Jos poimittavaa on vähän, rajoitamme poimijoiden määrää ja pellolle pääsee silloin ensisijaisesti varaamalla.

Mansikkamaalle lähtiessä kannattaa varustautua hatun, juomisen ja sopivan astian kera. Mansikanpoimintaan paras astia on melko laakea, koska marjat eivät siinä linttaannu ja painu toistensa painosta. Marjat voi poimia joko karoineen tai ilman karoja - aivan miten itse haluaa. Ja tietysti voi maistella ja syödä sen verran kuin jaksaa siinä poimimisen ohessa.

Itsepoiminnnassa on hyvä muistaa, että poimia saa ainoastaan niiden kasvien satoa, joka kulloisenakin päivänä on itsepoiminnassa. Marjapellolla on opas, joka näyttää poimintapaikan. Jos haluaa vaihtaa toiseen paikkaan, kysy oppaalta.

Poiminta-astioiden tultua täyteen palataan takaisin itsepoiminnan punnituspisteelle, jossa punnitaan kerätyt marjat. Tästä syystä on hyvin tärkeää tuoda ilmottautuessa punnitukseen kaikki ne astiat joihin marjoja kerää - astioiden paino vähennetään pois vaakan näyttämästä kokonaispainosta. Meiltäkin toki saa halutessaan poiminta-astioiksi vakkoja tai laatikoita maksutta, mutta tällöin pyöristelemme kiloja hiukan niukemmin kuin jos mukaan on napannut jo kotoa omat astiat.

Astioihin kerättyjen marjojen painon selvittyä poimitut tuotteet maksetaan punnituspisteellä. Meillä on käytössä vähimmäisostos, eli jokainen itsepoiminta-alueelle menevä maksaa vähimmäisostosmaksun. Maksu vaihtelee mm. kerättävissä olevan sadon ja ajankohdan mukaan.

Kotiin mennessä poimitut marjat kannattaa laittaa kylmään mahdollisimman pikaisesti. Mansikka säilyy jonkin aikaa jääkaapissa, jääkaappilämpötilassa (4 -5ºC), mutta isommat erät kannattaa säilöä joko pakastamalla tai muilla tavoin.

Ei kommentteja: