maanantai 22. elokuuta 2022

Kiitos Landefest-kävijöille - mitä koneita ne olivatkaan?

Sää suosi tänä vuonna Landefestiä: aurinko paistoi, ja lämpöä lievitti tuuli. Landefestin aikana meillä oli kolmen marjaviljelykoneen arvuuttelu, johon vastannaiden kesken arvottiin laatikoollinen mansikkaa. Arvonassa onnetar suosi Tapani Viitasta - onnittelut vielä tätäkin kautta, toivottavasti mansikat maistuivat!

Ja mitä koneita arvuuttelussa olikaan - tässä tietoa. Ensimmäisenä koneena arvuuttelussa oli lannoitteensekoitin. Meillä on käytössä riviviljelykasveilla tihkukastelu. Riviviljelykasveja ovat esimerkiksi mansikat, herukat, omenat, vadelmat, maissit, sipulit; tihkukastelu on taas kastelua pieniä reikiä sisältävällä putkella suoraan kasvien juurille. Tihkukastelu mahdollistaa täsmälannoituksen: lannoitteensekoittimessa on kuution vesisäiliö, johon sekoitetaan grammalleen täsmällinen määrä lannoittetta. Lannoite liukenee veteen, ja lannoiteannostelija lisää lannoite-vesiliuosta kasteluveden joukkoon. Lannoite siis kulkeutuu tarkalleen viljelykasvien juurien ulottuville, oikeassa muodossa ja määrin, josta kasvin on helppo ottaa sitä käyttöönsä. Järjestelmä toimii veden paineella, eli se käyttää toimintaenergiaan virtaavan veden liikettä. Järjestelmä on siis energiatehokas, estää ravinteiden ja veden haaskausta sekä edistää kasvien kasvua.

Koneena numero kaksi oli marjapenkin teko kone: kone kohottaa maata kummuksi, levittää penkkiä suojaavan kalvon ja sen alle tihkukasteluletkun. Mustalla kalvolla peitettu kohopenkki on lämpöisempi kuin tasamaa, ja kalvo helpottaa istutettavien taimien kasvua.

Kone kolme oli mansikan rivivälien leikkuri. Leikkurilla pystyy leikkaamaan kahta riviväliä kerrallaan.

Ei kommentteja: