keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Perunamaa kutsuu

 Kevät etenee, ja toukotyöt on saatu pellollakin hyvälle alulle. Perunamaa on äestelty istutuskuntoon, ja huomenna olisi tarkoitus päästä istuttamaan pottuja. Mukavasti ensi viikon onkin tiedossa hiukan epävakaista säätä, eli istutukset saavat vettä. Maa on lämmin, ja lämpimän maan lisäksi perunat peitellään harsojen hellään huomaan. Mansikoiden talvisuojausharsoja on availtu, ja vadelman leikkuu on aluillaan. Ja kevään lohdullisin kasvi -valkosipuli - pukkaa jo vahvasti vantteraa vihreää uutta vartta.

Lampolan suunnasta saattaa muuten tällä viikkoa kuulua normaalia enemmän mäkätystä. Pässikaritsat ovat ennättäneet jo sen verran kookkaiksi, että oli aika vierottaa ne. Uuhikaritsat saavat vielä hetken olla emiensä kanssa, mutta pian on myös niiden aika lähteä omalle laitumelleen. Uuhien ja karitsoitten laiduntaminen eri laitumilla auttaa vastustamaan sisäloisten leviämistä - vanhemmilla eläimillä on jossain määrin niille vastustuskykyä, mutta keväisillä karitsoilla vastustuskykyä ei juurikaan ole. Vierotuksen lisäksi lampaitten kerintää ja sorkkien leikkuuta tehdään vähitellen - "kesä-luuk" siis tavoittena.

Puimasuulilla tällä hetkellä puuhataan jäätelön parissa, ja useampaa sorttia pääsee jo maistelemaan. Pehmiskoneita testaillaan tällä ja ensi viikolla jonain päivinä.

Ei kommentteja: