keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Tuulista ja viileää

Sään ja säänmuutoksia ovat tärkeitä asioita maataloudelle, koska sää vaikuttaa kasvien kasvuun ja töiden tekoon merkittävästi. Keli on nyt muuttunut, melko äkkinäisestikin, viileämmäksi. Tänään keskiviikkona on myös tuullut erittäin voimakkaasti, ja esimerkiksi männyistä on tippunut oksia alas. Sateen tuhnuakin on ollut vähän, mikä on erittäin hyvä kylvöille ja istutuksille. Torstain ja perjantain välinen yö on varsin jännitttävä - ennusteen mukaan on siinä tässä, tuleeko silloin halla vai ei.

Vanha kansakin seurasi säitä, ja ennusti tiettyjen päivien säistä kelin kehitystä.  Huomenna on Erkin päivä, 18.5., ja kylmän Erkin päivän sanotaan ennustavan lämmintä kesää. Huomiseksi onkin tulossa - ainakin ennusteiden mukaan - viikon kylmin päivä, eli kesästä pitäisi tulla lämmin. Huomiselle osuu myös helatorstai, ja nämä kolme alkuviikon päivää muodostavat kanttaiviikon. Kylmän kanttaiviikko on ollut heleän heinäajan ennusmerkki. Eli näistä kaikista ennusmerkeistä voidaan todeta edessä olevan lämpimän kesän. Syksyllä nähdään, pitävätkö merkit paikkaansa.

Pelloilla kulkiessa näkee, kuinka kevät on kiirehtinyt eteenpäin. Ruohosta voi sanoa, että se kasvaa niin että korvissa kohisee. Herne on terhakalla taimella, ja perunakin pukkaa jo vartta pintaan. Mansikat ja muut marjat ovat myös alkaneet kasvamaan, ja kevään ensimmäinen kukkija, saskatoon, on availemassa kukkiaan.

Ei kommentteja: