keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Akkainviikko

 Eilen alkoi akkainviikko eli naistenviikko - seuraavan viikon ajan nimipäiviään viettävät vain naiset, ja vanhan kansa mukaan sataa. Sataminen taas on seuraus siitä, että ämmät itkevät paljon. Sääennusteet näyttävät toteuttavan tätä ennustetta, koska vähintään kuurosateita on joka päivälle sääkartoissa piirretty. Kuurosateista karttaa tulkitessa kannattaa muistaa, että tähän meidän mäen syrjään ei ihan aina sateet satu, vaikka ympärillä sataisikin.

Vadelmakausi on aluillaan, ja joka päivä löytyy entistä enemmän kypsiä marjoja. Tällä hetkellä ei vielä uskalleta ottaa poimintavarauksia tai varauksia valmiiksi poimituista vadelmista, koska satomäärän arviointi on vielä haastavaa. Tarkastuskierrokset kasvustossa kuitenkin antavat viitettä siitä, että lähipäivinä aloitetaan vadelman varaaminen. Varaamismahdollisuus päivitetään heti meidän nettisivulle www.yrjolanmarjatila.fi, kun se on mahdollista.

Mansikan itsepoiminta jatkuu edelleen, vaikka satokausi on ihan viime metreillä. Kokeneet marjanpoimijat osaavat toki pöyhiä mansikkapuskia, ja löytävät sieltä mansikoita. Nämä viimeiset mansikat ovat kaikkein sokeripitoisimpia, ja jos siis haluaa pakastaa erittäin makeita mansikoita, niin nyt niitä on. Työtä vaan teettävät hyvin paljon.

Muista marjoista satokausi on käynnissä jo saskatoonilla sekä puna- ja valkoherukalla. Pensasmustikan satokausi on aluillaan. Marjojen lisäksi meillä on itsepoiminnassa hernettä sekä leikkopapua.

Ei kommentteja: