lauantai 29. heinäkuuta 2023

Sadepäivä

 Olipahan aikamoinen sadepäivä! Sellaisia yht'äkkisiä kaatosadekuuroja ropsahti useampia, kaatosateiden välissäkin sateli vaihtelevasti. Tänään sattui olemaan myös Ollin nimipäivä, ja vanha kansa sanoi, että jos tänään sataa, sataa seuraavat seitsemän viikkoa. Sääennusteiden mukaan epävakaista säätä on tiedossa, mutta sateiden määrä ja ajankohta vaihtelee ennustuksittain. Varmaankin matalapaineen tarkkaa reittiä on vaikea ennustaa, ja kuuroja saattaa syntyä äkkinäisesti, ennalta aavistamatta.

Satoi tai paistoi, vadelman, punaherukan ja saskatoonin satokausi on nyt runsaimmillaan. Poiminta on helppoa, vaikka keli asettaa poimijalle haasteen. Kumisaappaat ja sadevaatteet ovat käytännöllisimmät varusteet. Poiminta-astian on hyvä olla kannellinen, ja esimerkiksi vadelmat on paras kerätä suoraan pakkaspurkkeihin. Vadelmat on myös syytä pakastaa välittömästi - herkkänä marjana se ei missään olosuhteissa kestä pitkää säilytystä.

Avomaan mansikan satokausi päättyi näihin sateisiin - toki sitkeimmät marjastajat varmasti vielä jotain saattavat löytää, mutta helppoa se ei ole. Mansikan satokausi jatkuu toki miellä edelleen tunneleilla - poimimme päivittäin tuoreita mansikoita myyntiin.

Pensasmustikan satokausi on aluillaan, ja paikoin kypsiä marjoja on jo melko runsaasti. Pensasmustikka on siitä jännä marja, että yhden tertun  marjat kypsyvät hyvin eriaikaisesti. Ne pitää siis poimia yksitellen, mutta toisaalta tämä hidas kypsymistahti tekee satokaudesta melko pitkän.


Ei kommentteja: