keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Pakkaspäiviä ja auringon kajoa

 Pakkaskausi on jatkunut - välillä on satanut lisää lunta, mutta joinakin päivinä ihmeellinen valoilmiö, aurinko, on kirkastanut keskipäivää. Sinänsä mukavaa, että talvella on talvisää. Muutaman vuoden takaista mutatalvea ei ole yhtään ikävä.

Lampolassa karitsoinnit ovat alkaneet, ja muutamia uuhia on jo karitsoinut. Karitsoinnin yhteydessä uuhi on aina karitsoineen ensin yksilökarsinassa, ja sitten päivän-parin jälkeen yhdistetään isompaan ryhmään. Yksilökarsinassa on helppo seurata, että uuhella on kaikki hyvin ja karitsat saavat riittävästi maitoa. Jokainen karsina on toki kuvitettava, ruokittava ja juotettava erikseen, mutta toisaalta huolellisuus tässä kohtaa helpottaa jatkossa. Kovat pakkaset ovat vielä toistaiseksi siirtäneet karitsoitten ulkoilun aloittamista käytännön syistä: ulkoilu tarkoittaisi oven avaamista, ja aukinaisesta ovesta luonnollisesti vyöryisi hyytävää ilmaa sisään voimalla. Kun ovet ovat kiinni, ja ilman vaihto tapahtuu hallitusti sisääntuloluukkujen ja poistohormien kautta, tuottavat eläimet ja niiden alla oleva kestopehku sen verran lämpöä, että lampolan lämpötila pysyy plussan puolella. Vastasyntyneille karitsoille meillä on toki myös lämpölamppuja karitsointikarsinoissa tuomassa lisälämpöä.

Kesän viljelysuunnittelu on nyt viimeistelyä vaille valmis - nyt pitää vielä huolehtia kaikki yksityiskohdat kuntoon. Kevät on aina kiireinen, ja sään ehdoilla toimiessa pitää olla valmis tekemään työt silloin kun se on mahdollista.

Tässä kohtaa vuotta myös haastattelemme kesätyön ja harjoittelupaikan hakijoita. Jos olet kiinnostunut töistä, niin soita (p. 0400 625 636) ja sovi haastatteluaika. Parhaiten tavoitat meidät klo 16 jälkeen. Anna soida pitkään - ja jos ei heti vastata, soita vaikka puolen tunnin-tunnin päästä uudestaan, kiitos. Pakkassäällä ei kuljeteta kännykkää mukana, kun virta tuppaa loppumaan nopeasti ulkona.

Ei kommentteja: