lauantai 20. huhtikuuta 2024

Kevään tuntua...ja sitten taas ei

 Kevät on kyllä ollut kovin keikkuva tänä vuonna. Vielä reilu viikko sitten oli hyvin keväisää ja lämmintä, mutta tässä pikku hiljaa talvi on hiipinyt takaisin. Tänä aamuna maa oli taas muuttunut valkoiseksi, ja lisää näyttäisi vielä ensi viikolla tulevan. Sääennusteiden mukaan reilun viikon päästä kelin pitäisi olla merkittävästi lämpimämpi kuin nyt.

Tällaisena keväänä tunneleiden hyvät puolet tulevat selkeästi esiin. Tunneleissa on aloitettu mansikan istutus jo jokin aika sitten, ja jopa ensimmäisiä kukkiakin on auki. Kalvon alla on mukava työskennellä - se kerää lämpöä eikä sen alla sada. Uusia tunneleitakin on saatu valmisteltua, ja pian istutus etenee niihinkin. Uusia kasvejakin meillä on kokeessa - amerikankarpaloiden puolivalmis tunneli vihittiin käyttöön perjantaina laittamalla kasvit sinne. Amerikankarpalo on suomalaisilla soilla kasvavan karpalon serkku, ja sen kasvatusta tunneleissa on kehitetty Helsingin Yliopistossa useamman vuoden ajan. Amerikankarpalot ovat napakoita, suuria marjoja, joiden maku on hvyin samankaltainen soilla kasvavien marjojen kanssa. Amerikankarpalot kypsyvät syyskuussa, eli silloin sitten nähdään, miten kasvatus sujuu meillä.

Pelltohommiakin on aloiteltu - omenapuiden leikkuu on jo tehty, samoin pensasmustikan ja saskatoonin leikkuut ovat hyvällä mallilla. Vadelmanleikkuuta ja sidontaa olisi voinut myös jo alkaa, joten sinne suunnataan, kunhan keritään. Valkosipuli on kyllä viljelijän mielenrauhan kannalta lohdullinen kasvi - jälleen kerran oli mukavaa havaita, kuinka terhakkaassa kasvussa viime syksynä istutetut valkosipulit ovat. Laitumillakin näkyy jo vihreitä ruohon piippoja kurottamassa kohti aurinkoa - tai näkyi, ennen tätä lumisadetta. Josko vaikka ensi viikolla saataisiin karitsat jo laitumille?

Ei kommentteja: