perjantai 5. huhtikuuta 2024

Talvihorroksesta kevätkoomaan

 Muutama kuukausi on kadonnut jonnekin, ja nyt ollaan jo huhtikuulla - tätä ei ihan tämän päiväisessä lumimyrskyssä uskoisi. Pakkasta, tuulta ja tuiskua riitti tälle päivää. Näillä näkyminhän ensi viikolla kevät näyttäisi sääennusteiden mukaan alkavan. Routaahan pelloilla ei ole nimeksikään - lumi satoi lokakuun lopussa sulaan maahan, ja siitä tämä talvi alkoi. Ihan perinteinen, kunnon talvi siis pitkästä aikaa.

Karitsoinnit sujuivat hyvin, ja tänä vuonna oli oikea karitsointi ruuhka. Enin osa uuhista karitsoi viikon-puolentoista aikana, mikä toisaalta ihan mukana. Nyt kaikki karitsat ovat jo aika jötkäleitä, ja pian on siis vierotuksen aika. Uuhien väkirehuruokintaa on jo vähennetty, minkä voi kuullakin - aamuisin ja iltaisin ne saavat vielä vähän, ja protestoivat vähäistä määrää. Väkirehun määrän vähentämisen tarkoituksena on vähentää maidontuotantoa, ja siten estää utaretulehduksen kehittymistä karitsoitten vierotuksen aikaan. Karitsat olisi tarkoitus vierottaa vappuun mennessä, joten älämölöä tiedossa siis tässä lähiviikkoina.

Tunneleilla on kevätistutukset jo aloitettu, ja ensimmäiset mansikantaimet ovat jo hyvässä kasvussa. Näistä ensimmäisistä istutuksista mansikoita odotellaan joskus toukokuun loppupuolella. Ensi viikolla jatketaan istutuksia - silloin vuorossa mansikkaa ja vadelmaa.

Pellolla ollaan leikattu omenapuita sekä pensasmustikan leikkuu on aluillaan. Vadelmaakin pystyisi jo leikkaamaan, koska rivien kohdalta lumet olivat jo sulaneet ja tyvet olivat hyvin esillä. Ehkä ensi viikon jälkeen sitä päästään aloittamaan, jos tunnelimansikat ja -vadelmat saadaan alkuviikosta istutettua.


Ei kommentteja: