torstai 12. syyskuuta 2013

Vilskettä ja vilinää

Perunannostopäivänä oli kaunis sää, ja monta pottua maalta kerättiin. Toista itsepoimintapäivää suunnitellaan, mutta nyt ennen sitä täytyy nostaa omat siemenperunat - ensi keväänä niitä tarvitaaan taas.

Omenakausi jatkuu runsaana, ja nyt on aloiteltu talviomenoiden keruuta. Talviomenalajikkeita meillä ovat herkullisen punainen Åkero Hassel sekä valkopintainen Antonovka. Varmaankin ensi viikolla aloitellaan ensin Antonovkalla, jos säät suosivat. Antonovka on monipuolinen lajike, vähän Valkeaan Kuulaan tapainen. Heti keräyksen jälkeen se on eräs hienoimpia sose- ja mehuomenoita. Antonovka-omenat pehmenevät lyhyen keiton jälkeen ja soseutuvat erittäin hienoksi. Mehusaanto, kuinka paljon kilogrammasta omenoita saadaan mehua litroina, on myös hyvä. Kun poiminnasta on kulunut reilu kuukausi, omenoiden happamuus on tasoittunut, ja maku on täyteläinen, imelä, raikas. Osa omenoista saattaa säilyä jopa helmikuulle, mutta parhaimmillaan maku on joulu - tammikuun aikana.




Ei kommentteja: