tiistai 9. syyskuuta 2014

Omenaviikko!

Syyskuu on edennyt, ja tällä viikolla vietetään Omenaviikkoa koko Suomessa. Meillä Omenaviikkoa juhlistetaan tulevana lauantaina 13.9., jolloin vietetään Kansallista Kaneliomenapäivää. Lauantaina saadaan myyntiin ensimmänen erä Kaneliomenoista, ja tietysti myös Kaneliomenoista puristettua tuoremehua.

Kaneliomenoista tunnetuimpia ovat puna- ja keltakaneli, mutta siitä on olemassa myös ruskeanpunainen muunnos, Ananaskaneli. Kaikille niille on tyypillistä mausteinen, hienostunut maku, litteähkö muoto ja runsas luonnollinen vahapeite kuoren suojana. Kaneliomenoita tiedetään viljellyn Suomessa jo 1800-luvun puolivälissä, mutta sen tarkempaa tietoa lajikkeen saapumisesta Suomeen ei ole. Se on ilmeisesti kotoisin Venäjältä, Novgorodin alueelta. Kaneliomenaa on myynnissä yleensä syyskuuu puolivälistä alkaen aina marras-joulukuulle asti.

Omenoiden lisäksi marjakausi jatkuu: pensasmustikkaa on vielä, ja karhunvattua on myös runsaasti. Meillä on kahdessa vattumaassa kokeena myös pieni pätkä karhunvattua, ja niistä vanhemmassa on tänä vuonna jo marjoja. Karhunvattu on kypsänä täysin musta, hyvin miedon makuinen marja, joka kasvaa isoissa tertuissa.

Vihanneskausi jatkuu edelleen ja esimerkiksi kurpitsakausi on vasta aluillaan. Avomaantomaatitkin ovat hiljalleen alkaneet kypsyä, ja tomaatteja on myynnissä Puimasuulilla. Keräämme myös vihreitä tomaatteja tilauksien mukaan. Tänä vuonna pitkästä aikaa kokeilussa oli myös pieni erä vesimeloneita, jotka onnistuivat yllättävän hyvin, kesäkuun viileydestä huolimatta. Ensi vuonna täytynee jatkaa vesimelonikokeiluita - sen verran makeita ja herkullisia ovat olleet.

Ei kommentteja: