sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Revontulia, sumuja ja kaunista ruskaa

Maaseudussa ja pimeydessä on se hyvä puoli, että revontulet ja tähdet näkyvät - siis silloin kun niitä on taivaalla havaittavissa. Katuvalojen kajohan pimentää yötaivaan melkein mustaksi, ja jopa tähiten loiste himmenee. Kirkas ja kuulas syysilta, revontulet ja tähdet ovat kaikki aika upeita luonnonnäytelmiä. Myös ruska on ollut viime päivinä todella kaunis: keltaisena hehkuvat lehtipuut tummia havupuita vasten. Joskus ruskaa on voinut ihastella kirkkaassa auringonpaisteessa, välillä tienoo on ollut kietouneena sankkaan sumuverhoon.

Puimasuuli on auki edelleen melkein joka päivä, helpointen jonkun tavoittaa sieltä ma-pe klo 12-16. Vieläkin olla saatu kerättyä pieniä määriä mansikoita ja karhunvattuja, ja niitä on myynnissä aina niin kauan kuin poimitaerää riittää. Viime vuonna viimeiset mansikat kerättiin lokakuun lopulla, ja nyt näyttäisi siltä, että ainakin vielä ensi viikolla pystytään kerämään. Suurin haaste mansikoiden kannalta tähän aikaan vuotta on auringonvalon puute, mikä hidastaa kypsymistä ja tekee mansikoista väriltään hiukan haaleampia. Pidempi kypsymisaika toisaalta tekee mansikoista varsin maukkaita ja makeita.

Omenakausi jatkuu, ja monen suosikki Åkero Hassel on nyt parhaimmillaan. Sen lisäksi myynnissä on yhä edelleen Punakanelia ja Jaspia sekä Antonovkaa. Antonovka on erinomainen omena esimerkiksi uuniomenoihin tai piirakoihin. Se on myös varmaan yksi maailman parhaista sose- ja hillo-omenoista.

Syksyllä kannattaa joskus tehdä myös lisukkeeksi omena-sipuli-peruna -paistosta. Näitä raaka-aineita voi laittaa oman mielenmukaisessa suhteessa. Kaikki siivutetaan ohuiksi siivuiksi. Paistinpannulla kuumennetaan tilkka ruokaöljyä ja pieni nokare voita. Ensin pannulle laitetaan kypsymään perunat (jos käytät keitettyjä perunoita lisää ne viimeiseksi).  Kun perunat ovat saaneet hiukan väriä, lisätään sipulit. Sipulien pehmittyä on omenoiden vuoro. Omena kypsyy hyvin nopeasti, eli vaatii vain pari kertaa lastalla kääntämistä ja koko herkku on valmsita nauttittavaksi. Mausteiksi riittää pelkkä suola ja mustapippuri, tai mitä nyt sitten keksiikään. Ja eikun syömään!




Ei kommentteja: