perjantai 9. lokakuuta 2020

Kausi vaihtuu tuoreista pakasteisiin

 Mansikkakauden loppu häämöttää myös tunneleissa, ja todennäköisesti tänään kerättiin viimeinen isompi määrä. Jotain ehkä vielä kerätään seuraavan parin viikon aikana, mutta enempi ryhdytään suunnittelemaan talven tuloa. Pelloille on jo levitetty talvisuojausharsot, ja pensasmarjojen leikkuut ovat käynnissä. Valkosipuli on jo myös istutettu odottamaan talven tuloa. Sehän usein kasvaa näin syksystä jo vihreän piipan, ja lähtee keväällä kiivaaseen kasvuun viljelykasveista ensimmäisenä. Omenamaalla on käynnissä puiden runkosuojien asettelu ja tarhaa ympäröivä verkkoaita odottaa jo päiden sulkemista. Omenapuut, samoin kuin pensasmustikat, ovat rusakoiden, peurojen ja kauriiden herkkua, minkä vuoksi ne täytyy talveksi suojata kokonaan koko alan kiertävällä korkealla aidalla. Kastelulaitteiden purkaminen vie myös aikaa: putkiliitokset pitää aukoa ja tarvittaessa puhallella tyhjäksi paineilmalla. Pienempiä nippeleitä ja osia kerätään myös pakkassuojaan sisätiloihin aika paljon. Päivän pituuden lyhetessä valoisa aika täytyykin käyttää tehokkasti hyödyksi, eritoten jos sattuu olemaan sateeton tai jopa aurinkoinen päivä.

Mutta vaikka tuoreiden marjojen satokausi on nyt loppumassa, niin marjojen kausi silti jatkuu - pakastemarjojen ja marjoista tehtyjen jatkojalosteiden parissa. Myymme pakastemarjoja ja muita marjajalosteitamme suoraan täältä tilalta - parhaite päivystellään Puimasuulilla perjantaisin klo 12 - 18 tai sopimuksen mukaan. Kierämme myös tässä Pirkanmaan alueella REKO-lähiruokarenkaissa. REKO-jakoon tuotteet tilataan etukäteen facebookissa REKO-ryhmässä. Tuotteita voi tilata REKO-jakoon myös puhelimitse (p. 0400 - 625 636) -  parhaiten vastaillaan puhelimeen perjantaisin klo 12 - 18.

Lampaatkin ovat pikkuhijaa kotiutueet "kesätöistänsä", ja pässit ovat pian lopettelemassa töitään uuhin seurassa. Karitsointiaika alkaa meillä tammikulla, eli vielä jokunen hetki on siihen aikaa. Lampolan järjestely rupeaa olemaan loppusuoralla - vielä jotain ämpäreitä, saaveja yms pitäisi pestä - minkä jälkeen voi alkaa asettelemaan portteja ja aitoja sisälle sekä levittämään kuiviketta lattialle. Meillä on lampolassa ns kestokuivike, mikä tarkoittaa että lisäämme kuiviketta tarpeen mukaan lattialle talven mittaaan. Keväällä koko kuivikekerros tyhjennetään ja levitetään peltolle (ja kynnetään ja äestetään yms). Tällainen kestokuivekepohja - eli siis lampaansontaa, virtsaa, turvetta, pahnaa eli olkea ja kutteria sekaisin - on erinomaista maaperän pieneliöstön ruokaa. Maaperän pieneliöstöstä pitää huolehtia, jotta peltomaa on ja pysyy hyvänä viljelykasveille (näin lyhyesti kirjoitettuna). Mutta kevääseen ja lampolan tyhjennykseen on vielä aikaa, ja paljon ehtinee tapahtua taas ennen sitä. Marraskuulla on tulossa muutama mielenkiintoinen koulutuspäiväkin - tänä vuonna suurinosa järjestetään etäyhteyksien välityksellä.






Ei kommentteja: