sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Avomaan mansikat alkavat kypsyä

Säätila näyttää jatkuvan epävakaisena: sadekuuroa, pilvipoutaa, sadekuuroa...Lämpötila on onneksi hiukan kohonnut, mikä jouduttaa kypsymistä. Toisaalta lämmin ja kostea sää on myös omiaan aiheuttamaan marjojen pilaantumista. Kerääminen on nyt hidasta. Yleensähän heti poiminnan jälkeen viileässä säilytetyt mansikat kestävät muutaman päivän pilaatumatta: nyt vallinneet säät ovat johtaneet siihen, että homeitiöitä on hyvin runsaasti liikkeellä eikä mansikka kestä juurikaan säilytystä, vaan ne pitää joko syödä, pakastaa tai säilöä muuten heti keräämisen jälkeen. Kakkumarjat kannattaa siis hakea juuri ennen kakuntekoa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensi viikon puolivälissä päästään aloittelemaan avomailla noukinta todenteolla. Ensimmäiset marjat ovat aina suurempia, mutta marjaväli on näin alkuun suurempi: poimiessa joutuu kulkemaan siis pitemmän matkan, mutta toisaalta ehkä poiminen joutuu nopeasti suuren marjakoon vuoksi.

Hernettä koetetaan kerätä ensimmäisen kerran tänään: palot ovat pullistuneet, ja herneet rupeavat olemaan korjuukokoisia.

Sipulia, tilliä ja perunoista Siikliä ja Arielleä on myös myynnissä : Timo-peruna kärsi selvästi eniten kevään kuivuudesta sekä halloista, ja sitä on vain aivan hiukan. Siksi sitä onkin saatavilla ainoastaan kysymällä etukäteen; osa kun täytyy säästää siemeneksi.

Ei kommentteja: