sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Ja vielä kerätään mansikkaa

Maniskkakausi jatkuu edelleen, ja kypsiä marjoja on. Aurinkoa on nyt ollut taas riittävästi, ja marjoihin on kertynyt runsaasti sokeria. Yllättävän hyvin mansikat ovat kestäneet myös sade- ja ukkoskuurot. Torstaina oli sateiden suhteen tuuria, ja kova ukkonen sateineen meni n. kilometrin päästä ohi.

Muista marjoista kypsää alkaa löytyä saskatoonista. Ensimmäiset kypsät vatut on maisteltu, ja viinimarjapensaissa rupeavat marjat kypsymään.

Salaatimaassa on nyt runsaasti erilaisia herkkuja kesäpöytään ja säilöntään. Mangoldi on lehtivihannes, jota voi käyttää pinaatin tapaan. Pieniä lehtiä voi pilkkoa salaatin joukkoon. Salaattimaassa on myös punaista lollo rosso- ja jäävuorisalaattia. Yrttejä on helppo kuivata joko nipuissa tai sitten kasvikuivurilla. Tällä hetkellä salvia, basilika, kynteli, kurkkuyrtti, persilja ja tilli ovat parhaimmillaan. Salaattimaan vieressä kukkivat nyt ruiskukat, kehäkukat ja koristepellava. Auringonkukat antavat vielä odottaa itseään. Ensimmäisiä papuja on kerätty, härkäpapua valmistuu myös melko pian. Sipulia ja valkosipulia kerätään myös. Porkkanamaalle olisi tarkoitus pian mennä tutkimaan, josko sieltä löytyisi sopivan kokoisia naposteluporkkanoita.
Porkkanan lisäksi vielä tulossa olevia kasveja ovat kurpitsat, maissi, vesimeloni ja avomaantomaatti. Näistä kaksi jälkimmäistä, eli avomaantomaatit ja vesimelonit, valmistuvat, jos syksy on riittävän lämmin ja vähäsateinen.

Ei kommentteja: