sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Paras mansikkakausi...

...on nyt. Hellesää on kypsyttänyt mansikoihin erittäin makean maun. Mansikoiden poiminta on myös erittäin helppoa, koska marjoja on runsaasti ja ne ovat järjestäin erittäin hyvälaatuisia. Tällä hetkellä poiminnassa ovat kaikki lajikkeet: Emily, Solprins, Jonsok, Polka, Korona, Senga ja Hiku. Myöhäisempien lajikkeiden, eli Sengan ja Hikun, kausi on alussa, kun taas aikaisten lajikkeiden - Emilyn, Solprinsin ja Jonsokin - kausi on jo puolivälissä.

Parasta ja maukkainta mansikkalajiketta kysellään päivittäin. Paras mansikkalajike löytyy maistamalla, koska jokaisen mansikkalajikkeen happo-sokerisuhde on omansa. Eri säilöntää varten on myös vaikeaa suositella mitään, jos ei tiedä mitä lopputuloksesta tahtoo: esimerkiksi jonsokoista ja polkasta keitetty hillo on aivan erilaista, jo väristä alkaen.

Mansikan lisäksi nyt on hyvä aika pakastaa herneitä. Herneet voi pakastaa sinällään riivinnän jälkeen. Nyt pakastetut herneet säilyttävät makeutensa myös pakkasessa, ja niillä voi korvata pakastepussiherneet täysin talvisessa ruuanlaitossa.

Uusi maissikausi lähestyy myös vinhaa vauhtia. Lämpöaalto on hyväksi maissille, joka eteläisiltä leveysasteilta kotoisin olevana kasvina rakastaa lämpöä. Ensimmäiset hedekukat avautuivat tänään, eli maissin kehtitys on ollut tänä vuonna erittäin nopeaa.

Yrttimaalta korjataan tällä hetkellä ensimmäisiä valkosipuleita, sipuleita ja tillejä. Papu, kurpitsat ja avomaan tomaatit availevat kukkiaan. Kukkamaalla kukassa ovat nyt kesäharso ja ensimmäiset ruiskukat.

Ei kommentteja: