keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Vadelmia, vadelmia - ja muita satokauden tilannekatsauksia

Nyt on lämpimien öiden myötä vadelmakausi on toden teolla pyörähtänyt käyntiin. Vadelmia on runsaasti pensaissa, ja ne ovat erittäin hyvänlaatuisia. Lajikeiden kypsymisessä on toki eroja: Muskoka-lajike on kypsymisessä edellä Ottawaa.

Pensasmustikat kypsyvät hiljalleen. Eniten kypsiä marjoja on Ainossa ja Alvarissa, mutta myös ensimmäisiä, jättimäisiä North Blue -lajikkeen marjoja on kypsynyt. Pensasmustikat tuntuvat kasvattavan kokoa, joten täytyypä punnita, minkä kokoiseksi suurimmat marjat tänä vuonna kasvavat.

Mansikoitakin vielä on, vaikka toki mansikkakausi alkaa kääntyä kohti loppua väkisinkin. Polka-mansikat ovat kehittäneet aurinkoisen sään myötä metsämansikkaisen aromin. Itsepoiminnan lisäksi mansikkaa on saatavana myös toistaiseksi myös valmiiksi poimittuna jonkin verran päivittäin.

Puna- ja valkoherukat ovat kypsyneet myös, ja todennäköisesti myös viherherukat kypsyvät piakkoin. Mustaherukat kypsyvät viimeisenä, mutta nekin piakkoin. Saskatoonia on myös kypsänä.

Marjojen lisäksi salaattimaan sato alkaa olemaan nyt parhaimmillaan. Maissin korjuu alkaa arviolta viimeistään ensi viikon kuluessa. Nyt arvuuttelemme, koska ensimmäiset avomaan tomaatit korjataan - raakileet ovat jo melko kookkaita.

Ei kommentteja: