maanantai 6. syyskuuta 2010

Syyskuuu alkoi

Syyskuu alkoi -sää viileni ja muuttui epävakaisemmaksi. Tälle viikolle on kyllä ennusteltu intiaanikesän tyyppisiä lämpötiloja - saa nähdä, estääkö paksu pilvipeite lämpötilan kohoamisen. Syksyn ensimmäinen halla vei totuttuun tapaan basilikat, kurkut ja kurpitsat.

Nyt alkaneen viikon loppupuolella, tarkemmin sanottuna perjantaina ja lauantaina, olemme mukana Tampereella järjestettävillä Pellolta Pöytään -markkinoilla. Ensi viikonloppuna kaivamme ensimmäisen kerran Blue Congo -perunaa -eli siis niitä täysin sinisiä perunoita, joista saa tehtyä metkan värisin muusin tai salaatin tms. Ja ihan perunalta tuo tosiaan maistuu, väristä huolimatta.

Hedelmien kypsyminen tapahtuu tänä vuonna erittäin porrastuneesti - aikaisimmat lajikkeet on nyt kerätty, ja seuraavia päästäneen keräämään nyt alkaneen viikon aikana. Myöhäisempien lajikkeiden kohdalla mennee näillä näkymin syys-lokakuun vaihteeseen, ennen kuin ovat poimintakypsiä.

Perunan itsepoimintapäivää olemme alustavasti suunnitteleet joko viikolle 37 tai 38 - kun vain ensin näkisi noita sääennusteita, niin osaisi päättää päivän. Päivä ilmoitetaan heti, kun sää näyttää sopivalta. Ja saisi toki vielä muutama kylmä yö tulla, jotta saisi kellaria tuuletettua lisää.

Ei kommentteja: