perjantai 17. kesäkuuta 2011

Mansikoita ja niittykukkien loistoa

Mansikka-kausi on nyt todenteolla alkamassa: raakileet kasvavat hyvää vauhtia joka puolella, ja punertuvat herkullisiksi rivakkaa tahtia. Huomenna pääsemme avaamaan ensimmäisen myynti pisteen: avaamme aluksi nyt Hämeenkyrön liikekeskuksen torialueen myyntipisteen (Härkikuja 2, Jätskikioskin vieressä). Ensi viikon kuluessa avaamme myös muut myyntipisteet. Itsepoiminta alkanee myös ensi viikon aikana.

Hernettä poimimme ensi kerran tänään, ja senkin määrä on lisääntymässä. Nyt alkuun meillä on uutta lajiketta, Preladoa. Se on melko pienipalkoinen, mutta makea. Palot myös täyttyvät hyvin: pulleissa paloissa on herneitä, eikä pelkkää tyhjyyttä. Muina hernelajikkeina meillä on perinteisiä Avolaa ja Early Onwardia.

Täällä kotona meillä on ollut hulinaa: siivotaan ja puunataan ja järjestellään tavaroita oikeisiin paikkoihin. Pelloilla piisaa kitkemistä yhä edelleen, mutta onneksi nyt on päästy kitkemään tänä vuonna istutettuja aloja - kitkeminen on edennyt siis hyvin. Kitkentä on eräs eniten työtä aiheuttavia työvaiheita mansikanviljelyssä: kaikki maat kitketään vuosittain vähintään kahteen kertaan - joskus on välttämätöntä kitkeä useammin. Mansikkamaiden lisäksi kasvimaa, omenat, herukat, mustikat - eli siis kaikki viljelykset kaipaavaat kitekentää.

Laidunmaat taitavat olla ainoita, mitä ei kitketä. Laidunnurmen monipuolinen kasvusto on itseasiassa lampaille vain hyvästä: ne voivat itse silloin valikoida parhaiten maistuvat kasvit tarpeensa mukaan. Yhdessä ruotsalaisessa tutkimuksessa oli selvitetty, miten ruokinta vaikuttaa lampaanlihan laatuun: laitumella kasvaneiden lampaiden lihan rasvahappokoostumus oli "sydämmelle parempaa" eli se sisälsi enemmän ns. pitkäketjuisia rasvahappoja.

Laidunmailla, pientareilla ja muilla luonnontilaisilla alueilla niittykukkien kukinta on nyt kauneimmillaan: monet tutut niittykasvit kukkivat näin juhannuksen tienoolla, ja kukinta on ohi heinäkuun alkuun mennessä. Mäkitervakot ovat erityisen hauskan näköisiä nyt: niiden violettiin vivahtavat kukkaset pistävät silmään kirkkautensa tähden. Kellokukat (kissankellot ja muut) kukkivat myös täyttäpäätä. Päivänkakkarat ovat vasta kasvattamassa nuppuja.

Ei kommentteja: