perjantai 3. elokuuta 2012

Vattuputous

Siltä se nimittäin paikoin näyttää, kun kävelee vadelmarivejä edestaas. Erityisesti vuorovuosiviljelytekniikkalla kasvatetut vadelmat ryöpsähtävät tukilangan yli marjoina ja raakileina - putouksessa on siis kaikkia mahdollisia värejä: tumman vadelman punaista, oranssiin vivahtavaa punaista, punertavaa vihreää ja ihan vielä vihreääkin on osa. Suurimmat, herkullisimmat ja kauneimmat marjat piileksivät alaoksilla - sinne ei välttämättä muista kurkistaa kuin kokeneimmat marjanpoimijat vanhasta tottumuksesta.

Herukoista nyt ovat kypsyneet myös viherherukat, ja ensimmäisiä viherherukoita on myös kerätty. Viherherukan lisäksi siis tällä hetkellä puna- ja valkoherukat ovat kypsyneet ihanan kypsiksi. Herukkaa käytetäänn paljon mehusiaa, mutta se on myös hyvä hilloissa ja hyytelöissä. Kokonaisia terttuja kannattaa nyt pakastaa kokonaisena paperin päällä: niitä voi sitten talvella käyttää esimerkisi kakkujen koristeena suoraan pakastimesta.

Pensasmustikan satokausi on myös todenteolla alkanut. Pensamustikka on kyllä varsin hauska kasvi, ja tänä kesänä sen uudet versot ovat kasvaneet yllättävän korkeiksi. Terttujen marjat kypsyvät epätasaisesti, eli pensasmustikkaa kerätessä pitää marjat poimia, vähän niinkuinn mansikkaa kerätessä. Metsämustikan marjathan kypsyvät kaikki melkein samaan aikaan, mikä mahdollistaa konepoiminnan. Toisaalta, vähittäinen kypsyminen pidentää satokautta, eli herkkua on nyt tiedossa useamman viikon ajan. Pensasmustikka on tiiviimpi kuin metsämustikka, eikä se myöskään värjää yhtä voimakkaasti.

Maissin korjuuseen päästäneen ihan pian - eilen löysimme ensimmäisen yksittäisen kypsän tähkän. Nyt täytynee yrittää kierrellä maissimaata tiuhempaan, jotta pian päästään syömään tuoretta, makeaa maissia.

1 kommentti:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

helpoista helpoin vadelmamehu http://lautasella.blogspot.fi/2012/08/vadelmamehu-keittamatta.html
ja kuningatarhillo sekä vadelmahillo
http://lautasella.blogspot.fi/2011/07/kuningatar-ja-vadelmahillo.html