sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Perunan itsepoimintapäivä tulossa taas!

Perunainventaario on tehty, ja tulevana lauantaina 21.9. järjestään tämän syksyn toinen itsepoimintapäivä. Siikliä pääsee silloin keräämään suoraan pellosta, nostokoneen jäljestä. Opastus nostopaikalle on Puimasuulilta.

Omenakausi jatkuu edelleen, ja tänään oli myynnissä 8 eri lajiketta. Talviomenoiden keruuta aloitellaan, ja varmaankin ensi viikon aikana päästään loppuun. Ensi viikon alkupuolellaa myyntiin tulee myös Antonovkaa, joka on erinomainen soseomena tässä vaihessa vuotta. Herkulliseksi syöntiomenaksi se muuttuu vasta useamman viikon säilytyksen jälkeen.

Sokerimaissia on yhä, toki paikoin jo vähemmän. Toisaalta taas myöhäisimmästä lajikkeesta ei ole vielä kerätty mitään, eli arviolta maissikausi jatkuu vielä muutaman viikon ajan. Yrttejä ja salaatteja on myös runsas valikoima, mutta ensimmäisten pakkasten myötä lajirunsaus vähenee. Yksi ennuste lupasi parin viikon päähän pienen pakkasriskin, mutta ennusteen päivittyminen oli sen sieltä poistanut.

Avomaantomaatit kypsyvät nyt vinhaa vauhtia, ja tomaattikeitto on mukava tuulisen syyspäivän ruoka. Yksinkertaisimmillaan tomaattikeittoon tarvitaan tomaattien lisäksi vain öljyä, sipulia, valkosipula, basilikaa ja suolaa. Sipuleita kuullotetaan ensin hetki öljyssä, minkä jälkeen lisätään tomaatit lohkottuina sekä basilikat. Lyhyen haudutuksen jälkeen keitos surautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Hapankorput keiton kera kruunaavat herkutteluhetken.

Ei kommentteja: