perjantai 14. kesäkuuta 2024

Miten toimin, kun haluan poimia mansikoita itselleni?

Lämmin, osin jopa läkähdyttävän kuuma toukokuu siivitti mansikan kasvua. Aloitamme mansikan itsepoiminnan juhannusviikon maanantaina, eli 17.6. Ensi viikolla itsepoiminta on avoinna ma-pe klo 9-12. Pellolta on poistuttava viimeistään klo 13.

Tässä alkuvaiheessa emme tee varauksia itsepoimintaan. Marjat ovat suuria, mutta niitä on vielä paikoin harvakseltaan. Päivittäin poimittavissa olevan sadon määrä on haasteellinen arvioitava, ja tästä syystä emme tee varauksia. Kun päivän sato on kerätty, suljemme itsepoiminnan. 

Mansikkamaalle lähtiessä kannattaa varustautua hatun, juomisen ja sopivan astian kera. Mansikanpoimintaan paras astia on melko laakea, koska marjat eivät siinä linttaannu ja painu toistensa painosta. Marjat voi poimia joko karoineen tai ilman karoja - aivan miten itse haluaa. Ja tietysti voi maistella ja syödä sen verran kuin jaksaa siinä poimimisen ohessa.

Itsepoiminnassa on hyvä muistaa, että poimia saa ainoastaan niiden kasvien satoa, joka kulloisenakin päivänä on itsepoiminnassa. Marjapellolla on opas, joka näyttää poimintapaikan. Jos haluaa vaihtaa toiseen paikkaan, kysy oppaalta.

Poiminta-astioiden tultua täyteen palataan takaisin itsepoiminnan punnituspisteelle, jossa punnitaan kerätyt marjat. Tästä syystä on hyvin tärkeää tuoda ilmoittautuessa punnitukseen kaikki ne astiat joihin marjoja kerää - astioiden paino vähennetään pois vaa'an näyttämästä kokonaispainosta. Meiltäkin toki saa halutessaan poiminta-astioiksi vakkoja tai laatikoita maksusta.

Astioihin kerättyjen marjojen painon selvittyä poimitut tuotteet maksetaan punnituspisteellä. Meillä on käytössä vähimmäisostos, eli jokainen itsepoiminta-alueelle menevä maksaa vähimmäisostosmaksun. Maksu vaihtelee mm. kerättävissä olevan sadon ja ajankohdan mukaan.

Kotiin mennessä poimitut marjat kannattaa laittaa kylmään mahdollisimman pikaisesti. Mansikka säilyy jonkin aikaa jääkaapissa, jääkaappilämpötilassa (4 -5ºC), mutta isommat erät kannattaa säilöä joko pakastamalla tai muilla tavoin.

Ei kommentteja: