perjantai 31. toukokuuta 2019

Mansikan itsepoiminta tunneleilla alkaa

Kesäkuun on ihan nurkan takana, ja tulevana maanantaina (eli 3.6.2019) aloitellaan mansikan itsepoimintaa tunneleilla. Tässä vähän tietoa itsepoiminnasta tunneleilla.

Tunnelin itsepoiminta on avoinna päivittäiin klo 15 - 18.  Tunneleille on kuljetus traktorilla Puimasuulilta. Viimeinen paluukuljetus tunneleilta on klo 18.30.  Tunnelin itsepoiminnassa on käytössä poimintaranneke (8,50 e/ henkilö), joka sisältää noin litran vetoisen astian kotiin vietäväksi. Tunnelialueelle on pääsy ainoastaan poimijoille. Jos haluaa noukkia enemmän kuin litran, on se toki mahdollista - tällöin kerätyt mansikat punnitaan ja maksu perustuu kerättyyn kilomäärään (hinta päivän hinnan mukaan). Itsepoiminta maksetaan traktorin kuljettajalle: poimintarannekemaksu lähtiessä ja poimitut lisämarjat ennen lähtöä tunneleilta.
Tunneleissa kerääminen on helppoa ja mukavaa: tunnelin muovikate varjostaa auringolta ja suojaa sateella. Mansikat kasvavat reilun metrin korkeudessa pöydillä, eli kerääminen tapahtuu selkä suorana. Pöytäkasvatus aiheuttaa sen, että emme suosittele itsepoimintaa tunneleilla perheen pienimmille. Pöydät eivät kestä kiipeämistä tai tönimistä, mikä on myös huomioitava tunneleilla. Kasvustoja on käsiteltävä erityisen hellästi, ettei poimiessaan vahingossa katko kasvustojen kukkaperiä (eli siis niitä kasvin osia, mihin marjat muodostuvat) Vastaavasti kuin pellolla, myös tunnelissa on poimittava siitä rivistä, mihin ohjataan. Jos poiminta ei ole ennestään tuttua, poiminnassa opastetaan. Kypsät marjat kerätään tarkoin pois, koska jäädessään kasvustoon ne aiheuttavat riskin loppusadon marjojen laadulle.
Tunnelin itsepoiminta on avoinna joka päivä niin kauan kuin poimittavaa riittää, eikä tunnelipoimintaan ole mahdollista varata poiminta-aikaa. Pidemmältä matkalta lähitessä on hyvä soittaa (p. 0400 - 625 636, 03 - 3711 163)  ja varmistaa tilanne ennen marjaretkelle lähtöä. Suljemme poiminnan aina päivän sadon tultua kerätyksi. Tällä hetkellä itsepoiminnassa on Flair-, Magnum- ja Favori -lajikkeita. Soittamalla saa selville myös mikä lajike on poiminnassa. Kaikki lajikkeet soveltuvat monenlaiseen säilöntään, leivontaan - ja tietysti myös heti sinällään syötäväksi. Tervetuloa!

Ei kommentteja: