perjantai 28. elokuuta 2009

Elokuu etenee

Elokuu etenee vääjäämättömästi kohti loppuaan. Vadelmakausi näyttää päättyvän läheskuin seinään, toki vielä vadelmia pensaiden sisäoksilta löytyy. Mustaherukkaa on vielä, samoin pensasmustikoita. Karviaisia on myös saatavana.

Omenarintamalla on nyt Valkeiden Kuulaiden aika. Niiden lisäksi on kerätty ensimmäiset Sokeri-Mironit. Itsepoiminta on aloitettu, itsepoiminnassa Valkea Kuulas.

Hedelmistä vielä tulossa syyskuun puolella ovat päärynät ja luumut.

Vihannesrintamalla sato on tällä hetkellä todella runsas. Tarjolla on porkkanaa, viimeisiä papuja, maissia, sipulia, valkosipulia ja kurpitsaa. Vesimelonit ehtivät tänä vuonna: varmaan syynä on se, että Iiris (4 v.) auttoi äitiä kylvämään siemenet ajallaan. Ensimmäiset vesimelonit on siis kerätty. Avomaantomaatit ovat kasvaneet kovasti, ja itse tomaatit ovat jo ruvenneet vaalenemaan. Nyt peukut pystyyn, ettei tule kylmää säätä -tomaattien kypsyminen vaatii lämpimien säiden jatkumista ainakin pari viikkoa vielä. Näiden lisäksi siis kolmea sorttia perunaa: Siikliä, Blue Congoa ja Rosamundaa. Mangoldia, salaattia, erilaisia yrttejä ja kukkasia on myös vielä. Herneet rupeavat tuleentumaan, eli eivät enää ole kovinkaan makeita. Toisaalta ne soveltuvat vielä säilöntään. Itsesäilötyt herneet ovat talvella mitä suurin herkku!

Pässitkin pysyivät sitten hyvin viimeisessä aitauksessa, eivätkä edes hajottaneet sitä. Nyt pässinpäät ovat päässeet ihan oikeisiin töihin uuhien seuraan, ja tuloksia työnteosta on toivottavasti nähtävissä viimeistään helmikuussa 2010.

Ei kommentteja: