sunnuntai 9. elokuuta 2009

Pensasmustikoita ja vadelmia

Vadelmapensaissa punoittaa yhä edelleen. Vadelmat ovat pimeiden öiden ja aurinkoisten säiden myötä saaneet erittäin maittavan maun. Jostain syystä tosiaan vadelman maku kehittyy täydelliseksi vasta näin, kun yöt alkavat pimenemään.

Pensasmustikkamaalla saa nyt poimittua mustikat erittäin nopeasti. Poiminnassa meillä on Aino, Alvar- ja Northblue-lajikkeita. Aino ja Alvar ovat Suomessa jalostettuja lajikekita, jotka ovat melko aikaisia, syvän sinisiä ja erittäin maukaita. Northblue puolestaan on kotoisin ison veden takaa Amerikasta, ja on selvästi vaalemman sininen kuin kotoiset jalosteet. Northblue on todella suurimarjainen, tänä kesänä suurin löytämämme (ja punnittu) yksittäinen marja painoi 10 g. Marja oli todella valtava. Onneksi suuri koko ei heikennä Northbluen makua.

Pensasmustikat on helppo poimia suoraan pakastusrasioihin. Pakastettaessa pensasmustikat eivät rypisty ja vetisty samalla tavalla kuin metsämustikat, vaan ne säilyvät kiinteämpinä myös pakasteesta sulatettuna.

Ensimmäinen maissin tähkä korjattiin kokeeksi viikonloppuna, ja jos lämpimät säät jatkuvat, niin todenteolla maissin korjuuseen päästäneen nyt alkavan viikon (nro 33) aikana. Omenoiden kanssa menee vielä ainakin reilu viikko. Molempia on mahdollista poimia itse tai ostaa valmiiksi poimittuna.

Muita tuloss aolevia kasveja ovat kurpitsat ja avomaantomaatit. Tomaatintaimissa on jo raakileita, mutta helposti kuluu reilu kaksi viikkoa, ennenkuin ne ovat täydellisin kypsiä.

Mitä muuta kuuluu? Yksi ruohonleikkuri on rikki, mansikantaimia on yrittetty tehdä, pässit ovat toistaiseksi pysyneet tarhassaan. Kai viimeksi mainitut salaa suunnittelevat jotain pakoyritystä uuhien pariin, vaikka parin viikon päästä ne olisi tarkoitus sinne joka tapauksessa jakaa. Seuraavan parin viikon aikana pitäisi saada jaoteltua uuhet astutusryhmiin, mikä on aina yhtä haastavaa. Sitä kuvittelee aina tietävänsä, mikä olisi hyvä, mutta loppuviimeinen rupeaa epäilyttämään. Ruohonleikkurin rikkoutuminen näkyy taas siinä, että joissakin paikoin ruoho on pääsyt kasvamaan luvattoman pitkäksi.

Ei kommentteja: