keskiviikko 11. elokuuta 2010

Kasvikset parhaimmillaan

Kasviskausi on nyt parhaimmillaan: maissia, papua, kurpitsaa, lehtiselleria, mangoldia, sipulia...lista on pitkä. Tomaatit ovat jatkaneet pullitumistaan, saa nähdä tulevatko punaposkisiksi nyt luvatun helleaallon myötä. Täytyisi varmaan järjestää jonkinlainen arvauskisa siitä, koska ensimmäiset tomaatit kypsyvät -mutta vaikeaa se olisi, koska itsekään emme ole oikein varmoja, koska tomaatit suostuvat punastumaan.

Maissia sen sijaan on nyt hyvin, ja tähkät ovat erittäin makeita. Maissi on siitä mukava, että sitä voi nauttia monella eri tavoilla: raakana, keitettynä, grillattuna, höyrytettynä, paahdettuna jne. Maissia kannattaa nyt myös pakastaa kokonaisina tähkinä: pakastettavaksi tarkoituista tähkistä poistetaan kaikki suojuslehdet, ja maissit pakataan sopiviin annospakkauksiin ja pakastetataan. Jäädyettyjä maisseja käytetään kuten tuoreita: niitä ei kannata erikseen ensin sulattaa, vaan esimerkiksi laittaa suoraan jäisenä kiehuvaan veteen keitettäessä tai jäisenä grilliin grillatessa. Tuoreita tähkiä ei muuten kannata esikeittää ennen grillausta: tuore sokerimaissi kypsyy erittäin nopeasti, eikä vaadi muita toimenpiteitä kuin suojuslehtien poiston.

Vadelmiakin vielä on, ja pienen tauon jälkeen pensasmustikkaa on taas kypsynyt pensaisiin. Mustaherukoita on myös runsaasti kypsänä. Mustaherukasta on mielenkiintoinen lehtijuttu, jossa kerrottiin mustaherukan sisältävän runsaasti kversitiini-nimistä polyfenolia. Tämä yhdiste on tärkeä hapetusstressin ehkäisyssä, mikä puolestaan aiheuttaa esimerkiksi aivoissa soluvaurioita. Mustaherukka on myös mielenkiintoinen marja monipulisuutensa vuoksi: lehtiä voi käyttää mausteena, ja marjojen käytössä ainaostaan mielikuvitus rajaa. Kannattaa kokeilla marjoja kaikin tavoin perinteisen mehun, hyytelön ja hillon lisäksi: lämpimänä, suolaisena lisäkkeenä, lihan tai kalan mausteena, salaatin aineksena, kylmänä lisäkkeenä.

Ei kommentteja: