tiistai 3. elokuuta 2010

elokuun ensimmäinen...

...blogitesti alkaa tässä. Ensin luonto kuulumisia: kurkien syksyinen laulanta on viime päivinä ollut varsin voimallista, samoin joitakin tiiviitä pikkulintuparvia on näkynyt lentelevän siellä täällä. Muutamat veden puuttesta kärsivät puut ovat jo vaihtaneet lehtien väriä keltaiseksi, ja muutama pihapuu on alkanut jo tiputtamaan lehtiä. Syksy lähenee, yöt ovat selvästi pimentyneet.

Tällä hetkellä toisaalta monien kasvien sato on parhaimmillaan. Maissisato on alkanut kypsyä todenteolla, ja nyt melkein viikon ajan sokerimaissia on saanut ostaa valmiiksi poimittuna. Huomenna keskiviikkona aloitamme itsepoiminnan, eli huomisesta alkaen myös sokerimaissia on mahdollista poimia itse.

Vadelmasato jatkuu vielä runsaana ja hyvälaatuisena. Pimeät yöt ovat korostaneet vatun makua - jostain syystä vadelmien maku voimistuu, kun yöt pimenevät. Pensamustikkaa on vielä vähän jäljellä, mutta pensasmustikkapensasissa marjamäärä näyttää ainakin hetkellisesti vähenevän -raakileita toki vielä riittää. Saskatoonia on nyt runsaasti pensaissa, eli sitä kannattaa säilöä ja tulla itsepoimimaan nyt.

Omenien satokausi avattiin perinteisesti erittäin aikaisen kesäkalvillin avulla. Kesäkalvilli on omenalajike, joka on erittäin talven kestävä, erittäin aikainen - mutta soveltuu ainoastaan talosukäyttöön eli piirakoihin, soseisiin ja muuhun säilöntään. Pirja ja Huvitus ovat pian kypsiä, eli lähipäivien aikana myös niitä pääsee maistelemaan.

Muutenkin nyt on runsaasti kaikkea: kaikenvärisiä herukoita, karviaista, salaattia, kesäkukkia, yrttejä, kurpitsaa, papua kolmea sorttia, avomaankurkkua. Avomaantomaatin valmistumiseen menee vielä vielä hetki, mutta ennätyksellisen aikaisin myös avomaan tomaatit näyttävät kypsyvän.

Ei kommentteja: