Aika tekee tehtävänsä, eli viileydestä huolimatta mansikkapenkeissä on alkanut punertaa jo mukavasti. Huomenna, eli siis juhannuspäivänä, aloitamme mansikan itsepoiminnan. Mansikkaa on nyt alkuvaiheessa harvemmassa, mutta joka päivä sitä kypsyy lisää. Isompien saaliserien keruuseen kannattaa siis varata vielä reilusti aikaa, syöntimarjat löytyvät jo mukavasti. Nyt alussa poimitaan Emily-, Solprins- ja Jonsok -mansikoita. Kaikki kolme lajiketta ovat erinomaisia syöntimarjoja, mutta soveltvat myös mm. pakkaseen ja hilloihin. Jonsok-mansikoista saa erityisen kauniin väristä hilloa, koska se säilyttää kirkkaan heleän punaisuuden myös keittämisen jälkeen. Solprins on norjalainen lajike, joka melko hyvä talvehtimaan ja lähtee keväällä aikaisin kasvamaan. Sen marjat ovat makeita ja hyvin mansikkaisia aromiltaan. Solprins eli "aurinkoprissi" -mansikka, on kypsänä heleän punainen, hiukan orassiin vihvahtava. Mallillaan marja on pitkänomainen. Emily on peräisin Englannista, ja se aloittaa kasvun Solprinsin tapaan hyvin aikaisin keväällä. Joskus oikein lämpiminä keväinä se on alkanut kukkia jo huhtikuulla. Emilyn marjat ovat voimakkaan punaisia, myös hiukan oranssiin vivahtavia. Niille on erityisen tummusomaista pähkylöiden "siementen" sijainti marjan pinnalla siten, että marjan pinta tuntuu rosoiselta. Emilyn marjat ovat muodoltaan sydämen muotoisia, ja niissä on hyvä makean hedelmäinen aromikas tuoksu.
perjantai 19. kesäkuuta 2015
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti