torstai 16. heinäkuuta 2015

Mansikkahulinaa

Mansikkamailla on ollut nyt muutamana viime päivänä aikamoinen vilske ja hulina, kun sää on suosinut mansikan poimintaa. Viileä sää on kypsyttänyt mansikat napakoiksi ja kiinteiksi, js nyt aurinkoisten päivien myötä ne ovat saaneet myös enemmän punaista poskiinsa. Jokaisella lajikkeellahan on omanlaisensa väri: Sonata on oranssinpunainen, Korona taas hyvin syvänpunainen. Polkassa on tänä vuonna kahta punaisuusastetta: sellaista kirkasta ja helakkaa sekä hellekesistä tuttua hyvin tummaa punaista. Kirkasta ja helkkaa marjaa noukitaan sellaisista paikoista, missä kasvusto (eli siis mansikan lehdet) on suurta. Tummemman punaisia marjat näyttävät olevan paikoissa, missä mansikan lehdet ovat pienempiä.

Tuoreyrttikausi on nyt käynnistynyt myös. Keräämme yrttejä päivittäin, ja tilauksesta myös isompia määriä. Viljelyssä meillä on mm. tilli, persilja, lehtiselleri, rakuuna, meirami, iisoppi, salvia, minttu, sitruunamelissa. Yrttejä on myynnisää lähinnä tilamyymäläsämme, mutta tilliä myös osassa myyntipisteistämme.

Sipulista nostamme tällä hetkellä sekä kelta- että punasipulia ja valkosipulia. Sipulit myydään nippuina, valkosipuli kappaleittain. Valkosipulista meillä on viljelyssä maatiaislajike, ns. Rymättylän kanta. Myymme valkosipulit pitkän vihreän varren kanssa, koska myös varret voi käyttää ruuanvalmistuksessa,

1 kommentti:

Sitkeä simppu kirjoitti...

Toissapäivänä eli torstaina 16.7.haimme jonkin verran mansikkaa suoraan valmiiksipoimittuna Puimasuulilta. Ostimme sekä Polkaa että Sonataa ja kyllä se Polka vaan makeammalta maistuu, mutta Sonata ei ole hullumpi lajike. Pakkaseen laitetaan viipaleina,käyttö smoothien herkullisena pohjana ja jäätelön kanssa, pienimuotoista meillä. Samalla kahviteltiin terassilla ja porukkaa oli kuin pipoa, eli paljon. Kiva tunnelma. Itse söin taas kerran mahnalalais-italialaisen semifreddon mansikasta, mies otti mansikka-gelaton. Hyvää oli,niin hyvää! Mini-miinus siitä että jos gelatoa ei halua töttöröön vaan kuppiin, on kuppi muovinen lötkö kahvimuki... Ehkä tämä oli vain poikkeus ja kivemmat kupit olivat loppu:) Hintahan on nimittäin sama vaikket saa sitä herkullisen näköistä strösselisuklaa-töttöröä, mutta kun syöminen näin aikuisilta käy helpommin lusikalla kupista. Kaikkia uusia hilloherkkujakin näytti olevan kylmäkaapeissa, pakko tulla pian uudestaan. Ja kaikille kavereille on kerrottu että ottakaa nyt hyvät ihmiset suunta Mahnalaan, jos kesäistä tunnelmaa ja tuoreita herkkuja kaipaatte.