maanantai 6. kesäkuuta 2016

Bingo!

Huomenna taas bingotaan Puimasuulilla Mahlan eli Mahnalan Ympäristökoulun vanhempainyhdistyksen bingossa. Pääpalkintona mansikkabingossa on... tietysti mansikoita. Mahla järjestää mansikkabingoja nyt kesäkuussa joka tiistai klo 18 - 20, tervetuloa! Bingossa kertyneet varat käytetään koulun oppilaiden hyväksi esimerkiksi luokkaretkiin, bussikuljetuksiin uimahallille talvella ynnä muuhun tarpeelliseen, koulutyötä tukeviin asioihin ja juttuihin.

Tänään pidettiin perinteistä kesätyöntekijöiden koulutustilaisuutta. Tällä viikolla, todennäköisesti keskiviikkona avaamme ensimmäiset myyntipisteemme Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä. Ylöjärven myyntipisteen avaaminen venynee ensi viikon alkuun, mutta katsotaan, josko saataisiin myös se auki jo tällä viikolla. Tarkennellaan aukioloaikoja nettisivuilla, www.yrjolanmarjatila.fi , sitä mukaa kun saadaan asioita eteenpäin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että mansikkakausi on varsin aikainen. Toukokuun alussa kasvukausi oli reilun viikon jäljessä tavanomaisesta, mutta toukokuun aikana kirittiin ja nyt kasvukausi on noin viikkoa tai kahta edellä keskimääräistä vuotta. Tällä hetkellä ennustettu sää (viileä, mutta poutainen) toki tasaa taas hiukan takaisin päin.

Kasvit näyttävät muuten varsin hyviltä - toki aina vanhimissa kasvustoissa ikä näkyy ja joitain huonompia kohtia on joukossa, mutta usein ne kertovat myös esimerkiksi eroista maalajissa. Tässä meillä maalajit vaihtelevat suuresti: jääkausi on kerrostanut hiesua ja hiekkaa, kun jää on sulanut. Hiesukerrokset ovat kylmempiä ja heikommin vettä läpäiseviä, kun taas hiekkakerrokset läpäisevät vettä paremmin. Molemmille maalajeille toisaalta sopivat monivuotiset puutarhakasvit, jotka muokkaavat ja sitovat maata useamman vuoden kerrallaan. Tärkeä ravinteidenlähde kasveille on meillä karjanlanta, koska se edistää maan pieneliöiden kasvua. Pieneliötoiminnan myötä maasta tulee mururakenteista, jolloin kasvien on helpompi käyttää ravinteita ja toisaalta maan vedenpidätyskyky on hyvä. Maan hyvä vedenpidätyskyky on  etu tällaissa poutajaksoissa, jolloin kasvin pääasiallinen vedensaanti on kastelun varassa.


Ei kommentteja: