maanantai 18. heinäkuuta 2016

Vattua vauhdilla

Vattukausi on tänä vuonna käynnistynyt todella vinhalla vauhdilla, ja vadelmapensaat notkuvat nyt kypsistä, kauniista vadelmista. Tällä hetkellä vadelmien poiminta on helppoa - ne lähes tulkoon pomppaavat itse pensaista rasioihin ja muihin keruuastioihin. Jos aikomuksena on vadelmien pakastus, niin ne kannattaa kerätä suoraan pakastuspurkkeihin jo pellolla. Vadelmariveissä on apuna pöytiä, jotka toimivat sekä parhaimpien paikkojen merkkinä että apuna vadelmien poimimisessa.

Mansikkasta ollaan nyt alettu keräämään myöhäislajike Malwinaa: Mawinan ensimmäiset marjat ovat todella suuria ja tummanpunaisia - mutta toki satokauden tässä vaiheessa hiukan harvemmassa. Mansikkakausi jatkunee meillä vielä pari kuukautta: Malwinan jälkeen odotellaan syyssatoa keväällä istutetuista pakastetaimista, jonka sato riippuu elo-syyskuun säistä.

Muista marjoista puna- ja valkoherukat ovat jo kypsyneet poiminttavaksi, samoin saskatoonia kannattaa kerätä nyt. Saskatoon-pensasista osa on peitetty harsoilla kypsien marjojen suojelemiseksi - osa on tällä hetkellä peittämättä, kun navakka tuuli on puhaltanut harsot pois. Tikkaat saa tarvittaessa lainaan, ja henkilökuntamme availee tarvittaessa harsoja.

Punaisissa ja keltaisissa karviaisissa on myös ensimmäisiä kypsiä marjoja, mutta niiden täydellistä kypsymistä täytynee odottaa viikon verran.

Ei kommentteja: