sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Hellettä ja kiirutta

Toukokuu on kääntynyt ennätyksellisen lämpimäksi, ja aurinko hellii. Aurinkosähköpanelit ovat Navetan katolla valmiina, ja nyt tulevana tiistaina ne olisi tarkoitus kytkeä. Navetan katto on aurinkosähkön tuottamisen kannalta hyvään suuntaan - lähes suoraan etelään, ja vielä sopivassa kulmassa. Jos aurinkosähköjärjestelmä - tai toisaalta vaikka vedenlämmitykseen käytettävä aurinkokeräin - kiinnostaa, niin ke 30.5. järjestetään Aurinkosähköpäivä täällä meillä ja Frantsilan Kehäkukalla. Tapahtumaa organisoi Hämeenkyrön kunta. Kehäkukan aurinkosähköjärjestelmä on ollut jo käytössä jokusen viikon, ja meillä tosiaan siinä vaiheessa käyttökokemusta on toivottavasti kertynyt jonkin verran. Vedenlämmitykseen käytettävästä aurinkokeräimestä meillä on käyttökokemus useamman vuoden ajalta - käytännössä lähes kaikki Puimasuulilla käytettävä vesi lämmitetään aurinkokeräimen avulla. Lisätietoja tapahtumasta tulossa piakkoin.

Pellollakin on aikamoien vilske: maanmuokkausta, kylvöä, istututustöitä. Ensi viikon alkupuolella päästään toivottavasti aloittamaan mansikan istutus - taimet ovat nyt sopivan kokoisia, mutta kasvavat aika hurjaa vauhtia. Jos taimet pääsevät kasvamaan liian suuriksi, on istutus vaikeaa ja taimien selviytyminen haasteellisempaa.

Lämpö sai myös laitumilla aikaan aikamoisen kasvupyrähdyksen, ja aitojen kunnostuksessa tuli hoppu. Uuhet pääsivät nyt loppuviikosta laitumelle, ensi viikolla olisi tarkoitus siirtää karitsoita. Viime vuonnahan tähän aikaan satoi lunta - ja viileä huhtikuu ei tänäkään vuonna ennustanut näin rivakkaa laidunkauden alkua. Aina oppii uutta, ja ensi vuonna on taas uusi tilanne.

Ai niin - tunnelissa olevissa mansikoissa on jo isoja raakileita. Ensimmäiset vaalenevat jo lupaavasti - kypsyvä mansikkaa muuttaa väriään vihreästä valkoisen kautta punaiseksi.

Ei kommentteja: