keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Marjakauden kuulumiset

Mansikkakausi jatkuu edelleen. Polkan ja Sonatan määrät ovat jo avomaalta pienoisessa laskussa, mutta kokeneet poimijat löytävät kyllä vielä marjaa. Eiliset rankat kuurot piiskasivat kasvustoja, mutta onneksi keli on nyt kuivahtanut ja kuivannut mansikoita. Avomaalta on satokausi vielä alkamatta ns. satotaimista istutetuilla mansikoilla. Myöhäislajike Malwinasta on vasta kerätty pieniä määriä, ja sen sato lisääntyneen tämän loppuviikon ja ensi viikon aikana. Ja jos haluaa kerätä selkä suorana, kannattaa malttaa vielä viikon verran: aloitamme näillä näkymin ensi viikon kuluessa mansikan itsepoiminnan tunnelista. Tunnelipoiminnasta lisätietoa myöhemmin.

Vadelmaa on, mutta vasta paikoitellen. Tällä hetkellä näyttää, että ehkä ensi viikon aikana vadelmakausi pyörähtää täyteen vauhtiin. Vadelmaa pääsee jo itsepoimimaan, mutta kannattaa varata hyvät jalkineet, koska kypsiä marjoja on vasta vain osassa pensaita.

Pensasmustikkaa on, mutta vadelman tavoin kausi on vasta alussa ja marjoja siellä täällä. Pensasmustikkaanhan kypsyvät marjat eri tavoin kuin metsämustikkaan: metsämustikan marjat kypsyvät kaikki kerralla, kun taas pensasmustikan marjatertuissa on korkeintaan pari kypsää marjaa kerrallaan.

Saskatoonin satokausi on nyt parhaillaan täydessä vauhdissa, samoin puna- ja valkoherukkaa on nyt hyvin. Musta- ja viherherukat sekä karviaiset kypsynevät joskus kuun vaihteen tienoolla.

Ei kommentteja: