torstai 25. heinäkuuta 2019

Satokausikatsaus

Satokausi on nyt mielenkiintoisessa mallissa: mansikalla satotaimien marjat kypsyvät nyt ennätysvauhtia, mutta toisaalta vadelmat punastuvat tuskastuttavan hitaasti. Vadelman hidas kypsyminen johtunee alkukesän kylmyydestä, ja toisaalta vadelman kehitystä ei äärimmäinen kuumuus edistä. Tavallaan voi olla myös tyytyväinen: vadelmapensaaat näyttävät kestävän nämä helteet hyvin, mikä on osoitus juuriston hyvästä kunnosta. Ja hyvä juuristokaan ei yksinomaan riitä, vaan myös maaperän mururakenne on mitä todennäköisemmin hyvässä kunnossa ja sinne maahiukkasten väliin on sitounut sopivasti vettä ja happea juuristolle.

Mansikka puolestaan kykenee hyödyntämään tätä kuumuuttakin, ja ne kypsyvät nyt ennätysvauhtia. Tällä hetkellä poimitaan mm. Malwinaa, Salsaa, ja sitkeimmät ovat myös onnistuneet löytämään vielä myös Polka-mansikoita. Satotaimien sadon itsepoiminta aloitetaan huomenna, ja tunnelimansikan poiminta lauantaina.

Mustaherukat ovat myös kypsiä, ja esimerkiksi nyt on myynnissä erä valmiiksi poimittua mustaherukkaa. Pääsääntöisesti herukat ovat siis vain itsepoiminnassa. Muita mustia marjoja ovat saskatoon ja pensasmustikka, joita pääsee myös itsepoimimaan.

Hernettä on vielä, samoin sipulia ja valkosipulia. Papuja ei ihan vielä ole, mutta ei mene pitkää aikaa enää. Maissikin heilimöi jo komeasti.

Ei kommentteja: