lauantai 20. kesäkuuta 2020

Satokauden tilannearviota

Tässä eilen ja tänä aamuna ollaan kierrelty ja katseltu peltoja ja pohtittu satokauden tilannetta.

Perunan nosto aloitettiin keskiviikkona, ja sitä siis nostetaan päivittäin sitä mukaa kuin sitä menee. Toistaiseksi kaikki peruna kaivetaan käsin sen koon vuoksi, Meillä on hellävarainen perunannostokone, joka varovasti ravistelee perunat maan pintaan. Toistaiseksi potut ovat sen verran pieniä, että konenosto ei onnistu. Käsipelillä siis mennään.

Tilliä on kylvetty, mutta se on selvästi eniten kärsinyt kylmästä toukokuusta. Kehitys on ollut hidasta ja epätasaista, Menee siis vielä tovi, ennenkuin tillin keruuta ja niputusta aloitellaan. Sokerimaissit ja pavut näyttävät normaaleilta. Toiveissa on siis pystyä keräämään ensimmäisiä papuja heinäkuun loppupuolella ja maisseja elokuulla. Sipulin niputus on jo aloitettu, ja valkosipulin nosto aloitettaneen kesä-heinäkuun vaihteessa.

Marjat näyttävät pitävän hyvin pintansa hellettä vastaan sekä avomaalla että tunnelissa. Esimerkiksi mansikka ei näytä läkähtyvältä, vaan yllätävän hyvin jaksavat kasvit kasvattaa vielä marjoihin kokoakin. Maanantaina aloitellaan itsepoimintaa, ja silloin keruussa olevassa lohkossa kasvaa mm. Solprins-, Vibrant- ja Polka-lajikkeita. Näitä kaikkia lajikkeita ei välttämättä ole keruussa joka päivä. Nyt ainakin ensi viikon alkupuolen ajan pellolle otetaan aamusta (klo 8 alkaen) sen verrran poimijoita kuin on kerättävää satoa). Kun päivän sato on kerätty, poiminta päättyy. Ennen marjamatkalle lähtöä on siis hyvä pirauttaa (p. 0400 - 625 636, 03 - 3711 163), varsinkin jos ei ehdi tulemaan heti poiminnan alkaessa. Aamusta toki on muutekiin mukava poimia. Ennuste tulevalle viikolle on varsin lämmin, ja nämä meidän etelään viettävät rinnepellot ovat siis hyvinkin lämpöisiä iltapäivän kuumimpina tunteina. Tällä hetkellä arvioimme, että ensi viikon loppupuolelta alkaen ryhdymme ottamaan varauksia mansikan itsepoimintaan ja valmiiksi poimittuihin marjoihin.

Vadelma on kukkinut avomaalla tänä vuonna melko myöhään, mutta toisaalta se ei ennusta vielä satokauden alusta mitään. Tunnelista on saatu poimittua jo ensimmäisiä vadelmia myyntiin. Muista marjoista saskatoon kukki näyttävästi, ja sen satoa odotetaan poimittavaksi heinäkuun loppupuolella. Jos lämmin sää jatkuu pitkään, on hyvä muistaa, että herukat kypsynevät tänä vuonna hyvin aikaisin.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Moi koska herne tulee itsepoimintaan.