tiistai 30. kesäkuuta 2020

Uusi viikko ja uudet säät

Tänään tiistaina saatiin tälle kesäkuulle aika erikoinen sääilmiö: lämpötila pysyttli sitkaasti alle parissa kymmenessä ja satoi. Enimmän osan päivää lähinnä tihkutteli, mutta muutama kunnon ripsauskin mahtui kyllä päivään.

Mansikkakausi näyttää jäävän avomaiden osalta tänä vuonna varsin lyhyeksi. Kylmä toukokuu hidasti kehitystä, ja toukokuun lopulla pohdiskeltiin satokauden ajoittuvan jonnekin heinäkuun puliväliin. Enempää pieleen ei olisi voinut veikata - kolme viikon poutaputki käristyskupoleineen johti mansikan kehityksen rivakkaan kiivastumiseen. Tällä hetkellä meillä poimitaan jo kaikilta pelloilta, ja jopa myöhäislajike Salsakin on poimittavissa. Helle ja talvituhot ovat vikuuttaneet eritoten Polka-kasvustoja, ja tämä näkyy marjojen koossa. Toisaalta maku on niissä kohdillaan, ja sokeripitoisuus huima.

Vadelmakausikin taitaa olla likempänä kuin arvaakaan. Vadelma kukki tänä vuonna myöhään, mutta pensaissa on jo suuret raakileet. Vadelmakausi alkanee siis joskus heinäkuun loppupuolella.

Hernettä on nyt hyvin, ja sitä pääsee myös itsepoimimaan. Eilen kerättiin ensimmäiset Onward-lajikkeen palot.

Valkosipulia on kyselty myös. Nyt tulevana viikonloppuna kokeillaan, josko sieltä löytyisi nostokokoisia sipuleita. Valkosipulista meillä on viljelyssä kotimainen maatiainen, joka kantaa nimeä "Rymättylän kanta".

Marja-asioista (ja muistakin) kannattaa aina ensijaisesti pirauttaa (p. 03 - 3711 163 tai 0400 - 625 636). Etukäteistiedustelu puhelimitse on erityisen tärkeää silloin, jos tavoitteena on päästä itsepoimimaan. Tarvittaessa rajoitamme poimijoiden määrää satotilanteen mukaan, jolloin poimimaan pääsee ensisijaisesti varaamalla. Tilamyymälä-kahvila-gelateria Puimasuuli on heinäkuun avoinna ma - pe klo 8 - 20, la klo 8 - 19 ja su klo 10 - 20. Itsepoiminta on avoinna ma-pe klo 8 - 18, la klo 8 - 15 ja su klo 10 - 18.  Puhelimeen vastataan parhaiten aukioloaikoina.

Netistä vielä: meidän omat (ja ajantasaiset) nettisivut ovat tutussa osoitteessa: www.yrjolanmarjatila.fi . Erilaiset hakukoneet saattavat ohjata myös muihin osoitteisiin, tai antaa muiden keräämiä tietoja (esim. aukioloajoista). Sosiaalisen median supervaltiaan eli nokkakirjan käyttöä yritettiin tehostaa tänä keväänä sillä seurauksella, että ei enää päästä kirjautumaan tunnuksilla sisään. Sitä kautta meihin ei siis saa tällä hetkellä yhteyttä.

Ei kommentteja: