maanantai 23. elokuuta 2021

Aurinko - tule takaisin!

 Aurinko on tässä viime päivinä ollut piiloutuneena pilviverhon taakse. Tuulisuus ja sateisuus on lisännyt syksyn tuntua. Auringottomuus hidastaa syksyn mansikkasadon kypsymistä -raakileita kyllä on, mutta niiden kypsyminen vie tuskattuttavan kauan aikaa.

Syksyä tai ei, pensasmustikkaa ja mustaherukkaa on toistaalta paikoin "mustanaan" eli runsaasti. Täysin marjatta ei siis tarvitse olla. Avomaan karhunvatukan satokausi ei ole vielä alkanut, tunneleista vatukkaa toki kerätään jo.

Omenakausi on täydessä vauhdissa, ja nyt keruussa ovat jo Bergius, Jaspi ja Julyred. Huomenna yritetään ehtiä keräämään myös Jubilar-lajiketta. Poimittuna ovat jo Valkeat Kuulaat ja Huvitukset. Omenamehua ollaan puristettu myös, ja sitä on saatavana meidän tilamyymälä Puimasuulista sekä tästä lähiseudun REKO-ruokapiireistä. Tänä vuonna meillä ei ole omenoiden rahtipuristusta, rahtipuristajien yhteystietoja on saatavana mm. Maa- ja kotitalousnaisilta.

Syksyisiä herkkuja ovat myös leikkopavut ja sokerimaissi. Sokerimaissin paahtaminen avotulella on yksi meidän omista suosikkitavoista kypsentää tähkiä. Paahtuneesta tähkästä käännellään lehdet varreksi, mistä pitää kiinni. Voilla voitelu kruunaa herkun.

Ei kommentteja: