torstai 5. elokuuta 2021

Tarinoita tilalta - ja satokausitilanne

 Aikanaan koulussa opetettiin, että faabeli on eläinsadun muotoon puettu tarina ihmisyydestä ja yhteiskunnasta. Tässä seuraavat tarinat eivät ole faabeleita, vaan tosi tarinoita tapahtumista täällä meidän tilalla - osa jo vuosia vanhoja, mutta mahtuupa joukkoon yksi tältä päivältä.

Tarina nro 1: sattuipa eräänä kauniina kesäkuun lopun päivänä, että muutama henkilö oli päättänyt lähteä ämpäreitä ulkoiluttamaan tänne meidän tilalle. Isännän nähdessään totesivat olevansa "vain kävelemässä". Tarinan opetus: päätettiin ryhtyä aitaamaan marja-maita.

Tarina nro 2: Rakennettiin tunneleita, ja päätettiin kokeilla kirsikkatomaatin viljelyä. Oli lämmintä, ja tunnelin reunat oli nostettuna ylös. Tomaatit pullistuivat, vaalenivat, olivat hohkavan oransseja - melkein valmiita. Kuin poimija meni keräämään satoa, kaikki oli poissa. Tämä toistui useampana viikkona peräkkäin, kunnes reunat laskettiin alas. Satoa kertyi, mutta huomattavan vähän - olihan paras satokausi jo ohi. Tarinan opetus: lisättiin kameravalvontaa ja kieltotauluja.

Tarina nro 3: Kurpitsapenkki kukkii kauniisti, kesäkurpitsoita on monenkokoisia. Henkilö jää verekseltään kiinni kukkien ja kurpitsoiden poimimisesta. Häne puolustuksensa olis "kun sitä ei ole kielletty kyltillä". Tarinan opetus: lisättiin vielä enemmän kieltotauluja, aitoja ja kameravalvontaa.

Tarina nro 4: Vajaan kymmenen hengen porukka aikuisia, nuoria ja lapsia, jotka olivat kaikki liikkeellä yhdellä autolla, haluavat mennä poimimaan marjoja. Marjamaalla eivät noudata ohjeita, sähertävät sitä sun tätä. Vaeltavat omenamaalle - jonne meno on kieltotauluin kielletty- ja repivät raakoja omenoita puusta ja heittelevät niitä pitkin omenamaata. Raa'an eli siis ei keruu-kypsän omenan repiminen puusta tuhoaa lyhytverson, jossa omena kasvaa. Uuden lyhytverson kasvaminen vie useamman vuoden. Kaiken lisäksi tallovat ohramaata - näyttää kuin elefantti olisi siellä myllästänyt. Pois tullessa ei vaivauduta jäädä asiaa selvittämään, eikä tietenkään aiota korvata tehtyjä tuhoja. Tarinan opetus: tekijöiden teot tallentuivat valvontakameraan. Toivottavasti eivät enää toiste tule tilallemme - tai jos tulevat, niin korvaavat tekosensa.

Mutta loppuun vielä jotain satotilanteesta: maissi on kypsää, ja sitä on myynnissä  valmiiksi poimittuna. Omenoista "Pirja"-lajiketta on myös kerätty myyntiin, ja samoin on puristettu ensimmäinen erä mehua Puimasuulille maisteluun ja myyntiin (laitetaan kanisteriin ostaessa). Maissi ja omena eivät ole meillä itsepoiminnassa olevia kasveja. Vadelmaa, pensasmustikkaa, herukoita ja karviaisia on hyvin, ja niillä on itsepoimintaa - asian oikein osaaville. Valmiiksipoimittuna marjaa on myös.
Ei kommentteja: