lauantai 2. heinäkuuta 2022

Kauneimpien avomaan mansikoiden aika

 Avomaalla Polka- ja Sonata -lajikkeet kehittyvät auringon paahteessa nyt nopeasti. Todennäköisesti nyt tulevana viikonloppuna kerätään tämän satokauden kauneimmat Polka- ja Sonata- lajikkeiden mansikat avomailta. Nämä nyt kypsyvät marjat ovat värjötelleet nuppuina ja kukkasina, ja helteinen paahde värjää ne makean punaisiksi.

Pari päivä sitten oli muuten Pietarinpäivä (29.6.), jota vanha kansa piti kesän lämpimimpänä päivänä. Pietarin päivän säällä arveltiin näyttävän ennusmerkit marjavuoteen: jos tuuli on pohjoisesta ja on kylmä, niin marjat häviävät. Onneksi siis tuuli on ollut etelän suuntainen, joten marjoja lienee tulossa.

Heinäkuun toisena päivänä vanha kansa vietti Kukka-Maariaa, joka oli tärkeä herneen ja pavun kehityksen seurantapäivä "Jos ei Kukkana kuki, ei Perttuna pesi" eli jos tässä kohtaa ei ole kukkasia, ei ole palkoja elokuulla korjattavaksi. Onneksi herneet ja pavut ovat meillä jo kukassa tai kukkineet - tänään kerättiin ensimmäiset herneet myyntiin. Herneen itsepoiminta avataan piakkoin, kunhan vain hiukan helpommaksi käy palkojen korjuu.

Ei kommentteja: