tiistai 19. heinäkuuta 2022

Vadelmakausi aluillaan - ja muita satokauden kuulumisia

 Avomaan vadelmakausi on pikapuoleen aluillaan - tänään keräiltiin ensimmäisiä kypsiä vattuja uudella vadelmamaalla, ja varmaan ensi viikon aikana päästäneen kunnolla vadelmakauden alkuun. Tässä kohtaa ei kuitenkana vielä uskalleta ottaa varauksia vattumaalle, koska määrien arvioimien tässä on vielä haastavaa. 

Mansikkakausi jatkuu edelleen, mutta toki tällä hetkellä mansikkakilon eteen joutuu tekemään suuremman työn kuin vaikkapa viikko sitten. Mansikat palkitsevat ahkeran poimijan makeudellaan.

Muista marjoista pensasmustikat ja saskatoonit ovat alkaneet myös tummua, ja pieniä määriä on mahdollista poimia jo. Herukoista puna- ja valkoherukat kypsynevät reilun viikon päästä, mutta toki jo napakoina herkkumarjoina ovat jo kerättävissä. Vihre- ja mustaherukat alkanevat kypsyä kuun vaihteessa tai heti sen jälkeen.

Herneet ovat nyt herkullisimmillaan, ja niiden poiminta on helppoa. Herneitähän on helppo pakastaa myös talven varalle: pulleat herneenpalot riivitään, eli siis palosta poistetaan herneet. Vastariivityt herneet voi pakastaa sinällään, mitään esikäsittelyjä (esim. kiehautusta tai keittoa) ei tarvita. Herneet kannattaa pakastaa sellaisissa pakkauksissa, missä meinaa talvella käyttää. Pakkasesta herneet voi laittaa suoraan jäisenä esim. keittoon, pataan tai salaattiin, ja kesän maku säilyy. 

Leikkopapujen kausi on myös aluillaan. Sitä ei ole meillä itsepoiminnassa, mutta keräämme sitä myyntiin sitä mukaa kuin keruukokoista on. Leikkopavun säilöntä on yhtä helppoa, ellei helpompaakin, kuin herneen - siitä vain laittaa pavut sopivina pakkauksina pakkseen, ja talvella laittaa jäisenä kiehuvaan veteen. Pienen keiton jälkene kun lisää nokareen voita ja hipsauksen suolaa, nin avot - se on siinä.

Valkosipulin nosto on myös aloitettu. Viljelemässämme lajikkeessa on kova varsi, joka ei sovellu letivtykseen. Kovaa, vihreää vartta voi kuitenkin käyttää esimerkiksi keittojen, liemien ja patojen mausteena. Tuoreet valkosipulit on hyvä säilyttää viileässä, ja käyttää mahdollisimman nopeasti. Erityinen herkku meillä itsellä on ohuen ohuet valkosipulisiivut voilla sivellyn ruisleivän päällä.

Kelta- ja punasipulia niputetaan myös, samoin tilliä. Molempia on mahdollista myös pakastaa, mutta kannattaa huolehtia riittävän tiiviistä pakastusastiasta.

Ja tietysti meiltä on saatavissa vasta nostettua perunaa, joka päivä.

Ei kommentteja: