maanantai 25. heinäkuuta 2011

Tilannekatsaus kasvukauteen

Vadelman pääsatokausi käynnissä, ja vattua kypsyy pensaissa nyt rivakkaa vauhtia. Viileät yöt ovat toki hidastaneet kypsymisnopeutta, mikä toisaalta tänä pikakelaussatokautena on ollut ihan hyväksi. Uutisissakin ollut tieto lyhyestä satokaudesta on oikea: yleensä vattu alkaa kunnolla kypsymään vasta heinä-elokuun vaihteessa, ja vattua kerätään vielä syyskuun loppupuolellakin. Tänä vuonna vatun keruu on aloitettu ennästysaikaisin, ja vadelman satokauden arvellaan kestävän noin kuukauden ajan normaalin kahden kuukauden sijasta. Vadelman pääsatokausi kestänee siis elokuun puolivälin tienoolle.

Mansikkaakin vielä löytyy: Polkaa on hajallaan siellä täällä, ja sen perässä joutuu enemmän tutkailemaan ja marjastamaan. Meillä on tänä vuonna myös ns. pakastetaimista istutettu maa, jossa on melko helposti mansikkaa poimittavissa. Keräämme myös valmiiksi poimittua mansikkaa pienen erän joka aamu.

Puna- ja valkoherukat ovat myös kypsyneet, samoin viherherukka on melkein kypsää. Mustaherukoiden ja karviaisten kypsyminen vie vielä hetken. Nyt on siis oikea aika alkaa virittelemään mehumaijaa mehunkeittoon. Mehumaijalla saa helposti mehua: yhdestä maijallisesta tulee yleensä 4 - 5 l mehua yhdellä keitolla, toki rippuu hiukan marjoista ja maijan koosta, kuinka paljon mehua tulee. Valmiin mehun voi säilöä joko lasipulloihin umpioimalla tai sitten pakastamalla esimerkiksi muovipulloissa tai pestyissä maitotölkeissä.

Pensasmustikkaa on myös reilusti: pensasmustikka on siitä metka kasvi, että marjat kysyvät tertuissa yksittäin. Yksittäisten marjojen poimiminen vaatii tarkkuutta, mutta toisaalta marjat ovat suuria ja astia täytyy nopeasti. Tällä hetkellä poiminnassa ovat Aino, Alvar ja Northblue.

Saskatoonin herkullisia mustanpuhuvia marjoa kerätään myös nyt. Lintupelätin on päällä kirkumassa petolinnun ääniä, koska saskatoonin marjat tuntuvat olevan pikkulintujen erityistä herkkua. olemme itse ihastuneet saskatoonin karamellimaiseen makuun - esimerkiksi mansikan kanssa se on lyömätön yhdistelmä.

Juures/vihannes/yrttitilanne: kaikkea rupeaa olemaan runsaasti saatavana. Perunaa ja porkkanaa nostamme päivittäin, samoin meillä on jonkin verran nauriita (myös punaisia). Vihannesmaan herkusta kannattanee mainita mangoldi, papu (leikko ja härkä), lehtikaali ja kurpitsa, joiden pääsato on nyt käynnissä. Ensimmäiset avomaantomaatit keräsimme tänään myyntiin, ja jos sääennusteen lämpötilat pitävät paikkaansa, loppuviikosta keräämme lisää. Avomaantomaatit kasvavat siis pellolla, oikeassa mullassa, taivasalla, ja niiden maku on hyvin täyteläinen. Ensimmäisiä avomaankurkkuja on myös kerätty.

Yrttirintamalla myös nyt on runsas: tilliä ja kruunutilliä, basilikaa, persiljaa, kurkkuyrttiä, kynteliä, kirveliä, fenkolia...ja montaa muuta. Sitruunaruohon kasvatus ei tänä vuonna onnistunut, mutta ensi vuonna on tarkoitus kokeilla uudestaan.

Kesäkukat rupeavat olemaan myös loistossaan: ensimmäiset auringonkukat availevat kukkiaan, yksi erityisen kaunis ja suuri kaksivärinen kukka osuu silmään kulkiessa tietä kohti rantaa. Malvat, ruiskukat, kehäkukat, unikot ja silkkikukat ovat kaikki jo kukassa, samoin kesäkukkaseoksesta kylvetty rivinpätkä.

Kaura on nyt myös kauniin vihreää kimppuihin ja kuivattavaksi poimittavaksi. Meillä on myös kauramaahan tehty kaurasokkelo, jossa piileksii kolmisilmäinen vihreä mies. Joko olet löytänyt hänet?

Ei kommentteja: