sunnuntai 28. elokuuta 2011

Elokuun viimeinen

Elokuun viimeiset päivät ovat olleet helteisiä - eilisen lauantain kuumuus tuntui uskomattomalta, eikä millään siltä miltä heinäkuussa.

Perunan itsepoimintapäivä lähestyy, eli perunaa on mahdollista tulla keräämään pellolta ensi viikon lauantaina. Ensi lauantaina on mahdollisita myös nostaa itselle porkkanoita: porkkanat nousevat näpsäkästi hiukan talikolla avittamalla, ja naatista vetämällä.

Marjojen satokausi rupeaa kääntymään loppuun: pensasmustikkaa on vielä vähän jäljellä, ja ehkä kokenut poimija vielä mustaherukka- ja karviaispensaista löytää syöntimarjaa. Omenakausi toisaalta on nyt alkanut. Tällä hetkellä meillä on kerättynä Valkeaa Kuulasta, Bergiusta ja Sokeri-Mironia - tulossa vielä muutamia lajikkeita. Luumujakin keräilemme, sitä mukaan kun ne kypsyvät. Suurin osa luumuista on vanhoja maatiaslajikkeita: violetin-keltaisen kirjavia ja erittäin makeita. Joitakin jalostetteuja lajikkeita meillä on myös kokeena. Päärynöitä keräämme todennäköisesti ensi viikon aikana.

Sokerimaissin satokausi jatkuu, samoin avomaantomaattia on tällä hetkellä runsaasti kypsynyt. Tuoreista tomaateista tehty, tuoreella basilikalla ja persiljalla maustettu tomaattikeitto on syyskauden herkku, jota tulee syötyä viikoittain. Tomaateistahan voi keittää myös ketsuppia, jossain lehdessä oli hiljaittain itsekeitetyn ketsupin ohje.

1 kommentti:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

täältä löytyy ketsupinresepti:
http://lautasella.blogspot.com/2010/11/mausteinen-tomaattiketsuppi.html