sunnuntai 21. elokuuta 2011

Pääskyset langalla

Reilu viikko sitten, lauantai-aamuna, oli merkillinen luontokokemus koettavissa: pääskysiä istui kaikkialla: sähköjohdolla rantaa kohti, rakennusten räystäillä ja jopa maassa. Ne pyrähtelivät aamuauringossa lyhyitä lennähdyksiä, ja laskeutuivat hetkeksi paikalleen. Pääskysiä oli runsaasti, varmaan satoja, ja tuntui, että pyrähteleviä pikku parvia lennähteli joka suunnasta. Päivän lämmitessä suurin osa pääskysistä taisi suunnistaa kohti etelää - illat ovat hiljentyneet, ja nyt on siis aika ryhtyä odottamaan niiden paluuta.

Syksy siis etenee, ja tämä näkyy myös sadonkorjuussa. Vadelmakausi lähestyy loppuaan, mutta vieläkin kokeneimmat poimijat löytävät hrekkuja pensaiden sisältä ja alaoksilta. Toisaalta, vadelmat vähenevät, mutta mustaherukkaa, karviaista ja pensasmustikkaa on reilusti. Karviaista on viime aikaisissa tutkimuksissa kehuttu, ja sille on toivottu lisää näkyvyyttä: siinä on runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia, joissakin lajikkeissa jopa enemmän kuin mustaherukassa. Karviainen on myös siisti syötävä, ja sinällään helppo herkku popsittavaksi vaikka elokuvaillan naposteluna.

Omenan keruu on aloitettu nyt täydellä vauhdilla. Tällä hetkellä omenaa on saatavana valmiiksi poimittuna, lajikkeina ovat Valkea Kuulas ja Vuokko. Kaneliomenoiden keruu aloitetaan hyvin pian, mutta sitä ennen kerätään hiukan Sokeri-Mironia.

Sokerimaissin satokausi on nyt parhaimmillaan, ja maissia on saatavana joko itsepoimien tai poimittuna. Maissin korjuu on helppoa, ja maissia kannattaa säilöä esimerkiksi pakastamalla kokonaisia tähkiä. Pakastettu maissintähkä kannattaa laittaa suoraan pakkasesta grilliin, uuniin tai kattilaan kypsymään, niin maissin ei vetisty maultaan.

Näiden lisäksi on satokausi parhaillaan käynnissä esimerkiksi porkkanaa, Siikli-perunaa, kurpitsoita, avomaantomaattia, avomaankurkkua, yrttejä - auringonkukkia ja muitakin kesäkukkia on kimppuina ja itsepoimien kerättäväksi.

2 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

täälät löydät miten hyödyntää sokerimaissin.
http://lautasella.blogspot.com/2011/08/maissia-ja-papuja-talteen-talven.html

http://lautasella.blogspot.com/2011/08/pekoni-ja-maissimuffinssit-aamiaiseksi.html

MIKKO KIIO/nikkarimikko@suomi24.fi kirjoitti...

ISTUN NYT KOTOSALLA NÄPYTTIMEN ÄÄRELLÄ JA YRJÖLÄN MAINIOTA KOIVUNMAHLALIMONAATIA NAATISKELEN. VIIMONEM PUTELJ ON MÄNÖSSÄ.
AVOINTEN OVIEN PÄIVÄNÄ SITÄ KYMMENKUNTA PULLOO MUKKAAN OSTETTIIN.RUNSAAT KIITOKSET OIVALLISESTA TUOTTEESTA.KOKKEEKS LAITOIN SEKKAAN RUOKALUSIKALLISEN MUSTAHERUKKAMEHUA.KELEPO SEKOTUS SEKKII. -- MEILTÄ UNOHTU SILLON PELTOMARKETIN PÖYVVÄLLE KAKS HUNAJAPURKKIA.KYSÄSEN NIITÄ JOSKUS JOSSAIN ELINTARVIKETAPAHTUMASSA.

JOSSAIN PUTELISSA OLJ ILIMEISESTI TAPAHTUNNA MAITOHAPPOBAKTEERIEN KÄYMISTÄ. IHAN SE OLJ JUOTAVANKIRPEETÄ SILLONNII. MAHLAKALJASTA OLJKII SILLON HIUKKASEM PUHETTA NUOREN ISÄNNÄN KANSSA.
SULOISTA TEILLE JA SULLE SYKSYÄ KERA PUNAISTEN PUOLOJEN TOIVOTTAEN
k mikko kangasalta 0407000841