tiistai 2. elokuuta 2011

Maissin korjuu alkoi

No niin, nyt lienevät nettisivut pääosin kunnossa ja nettivarausjärjestelmäkin toimii. Markkinaosastoon on nyt päivitettynä ne myyjät, jotka ovat ilmoittautuneet ja lähettäneet sähköpostilla tietonsa Tiinalle.

Maissin satokauden voidaan julistaa alkaneeksi tänään: tähän asti maissimaalta on kerätty lähinnä koeeriä, mutta tänään satoa päästiin oikein kunnolla keräämään. Huomenna aloitamme itsepoiminnan: maissin itsepoiminen on helppoa ja hauskaa. Kypsät maissin tähkät sojottavat ulospäin kasvustosta, ja tähkä tuntuu tylpältä. Aito sokerimaissi, joita meillä on viljelyssä, ovat todella maukkaita ja makeita. Tuoreen maissintähkän voi nakertaa sinällään, tai kypsentää joko grillissä tai höyrykattilassa. Uunissa paahtaen maissintähkät kypsyvät myös (noin 250 C, 10 - 20 min, kunnes pinta on kauniin värinen). Maissia voi pakastaa sinällään: pakastuksne jälkeen maissi kannattaa laitta jäisenä suoraan grilliin, uuniin tai kattilaan, eikä sulattaa ennen kypsennystä ollenkaan.

Avomaantomaatit ovat myös kypsyneet. Avomaan tomaatit kasvavat pellossa, aidossa mullassa, auringon alla, ja ne ovat varsin kiinteitä ja meheviä.

Omenoiden korjuu aika lähestyy myös. Olemme jo keränneet myyntiin erän Kesäkalvillia, joa on talousomena: se siis soveltuu hyvin esimerkiksi soseisiin ja piirakoiden täytteeksi. keäskalvilli on aikaisimpia Suomessa kasvavia omenalajikkeita, mutta harmillisesti sen omenat täyttävät ainoastaan talousomenoiden vaatimuksen maun suhteen.

Huvitus- ja Pirja- omenoista tehtiin koekorjuu tänään, ja varmaankin menee vielä muutama päivä ennen suuremman erän korjuuta. Valkeat Kuulat alkanevat kypsyä elokuun puolen välin tiennolla, eli parin viikon päästä viimeistään - toki Valkea Kuulas - puistakin joku yksittäiinen kypsä omena jo on löydettu.

Perunan itsepoimintapäivää on jo kyselty, ja sellainen on toki taas tulossa. Ajankohdaksi on nyt alustavasti kaavailtu syyskuun alkua. Pääosin nostettava peruna on Siikliä, mutta sen lisäksi meilä on pieni ala Blue Congoa (sininen peruna) ja Rosamundaa (punainen, jauhoinen lajike).

Ei kommentteja: