torstai 11. elokuuta 2011

Hellettä odotellessa

Sääennusteet lupailevat hellekauden alkavan uudestaan ensi viikonlopun aikana ja jatkuvan ensi viikon ajan. Saa nähdä, kuinka ennusteet tällä kertaa toteutuvat.

Vadelmakausi jatkuu yhä, ja nyt öiden pimennyttyä on vadelmissa maku voimistunut. Mistäköhän johtuu, että vadelman maku voimistuu öiden pimenemisen myötä? Satokauden vaiheella tällä ei ole vaikutusta: alkoi sato myöhään tai aikaisin, niin akna tässä elokuunpuoleb välin tienoolla, kun yöt oikeasti pimenevät, maku voimistuu.

Mustaherukan ja karviaisen satokausi jatkuu myös runsaana. Mustaherukassa aikaisempi Öjebyn rupeaa olemaan poimittu, mutta myöhäisemmän Mortti-lajikkeen marjat alkavat juuri kypsyä. Karviaisessa samoin aikaisin, Lepaan Punainen, on jurui nyt kypsää, mutta myös vihreistä karviaisista rupeaa löytymään kypsiä. Pieni marjaiset, myöhäisimmät vuoristokarviaiset eivät ole vielä kunnolla kypsyneet.

Hedelmien satokausi on vasta alussa. Omenoista on kerätty nyt Pirjaa, sekä pieni erä Valkeaa Kuulasta. Koepoiminnan perusteella (ja mikäli säät sallivat) ensi viikon puoli välin tienoolla aloitetaan Valkeaan Kuulaan poiminta. Muita omenalajikkeita on tulossa syksymmällä: Suislepp, Bergius, Jaspi, Punainen Kaneli ja Antonovka - tässä muutamia päälajikeita. Luumuja on tulossa myös, varmaan reilun viikon päästä korjattaneen ensimmäiset.

Vihannes- ja yrttimaan sato on nyt runsaimmillaan. Tällä hetkellä poiminnassa on 5 erilaista maissilajiketta: 4 sokerimaissilajiketta, minkä lisäksi on kerätty myös ensimmäisiä, värillisiä "intiaanimaissin" tähkiä. Intiaanimaissi on alkukantaista, värillistä maissia, jota voi syödä -tai käyttääkoristeena. Sokerimaissia kannattaa käyttää myös raakana: jyvät irtoavat helposti terävällä veitsellä leikaten, ja ovat oiva lisä esimerkiksi salattiin tai ihan sinällään lisukkeeksi.

Pavut ovat myös meidän omia suosikkeja: mikään ei voita vastakerätyn ja höyrykattilassa vilautetut pavun makua. Keitetyt pavut ovat myös herkullisia lisukkeita voileivän päällä, ja helppo papuja on myös säilöä: pari minuuttia kiehautettu ja heti pakastettu papu on herkkua talvella tai sitten pausäilyke. Papujen säilöntä purkissa onnistuu esimerkiksi kurkku- tai kupritsasäilötteen avulla, mitä saa kaupasta. Säilykkeitä varten papuja ei kannata paljoa keittää, vaan laitaa lähes raakana purkkiin: etikka säilöö ja kypsyttää pavut ajan myötä.

Papujen ja maissin lisäksi saatavana on mm. kurpitsaa (kesä, öljy, talvi), yrttejä, avomaantomaattia, avomaankurkkua, porkkanaa ja salaattisipulia. Valkosipulia on myynnisä myös: nyt myynnissä on kauniin violettipintaista yksikyntistä valkosipulia.

Ei kommentteja: