sunnuntai 7. elokuuta 2011

Säilöntää ja herkuttelua

Marjantilan Markkinat olivat eilen: sää oli suotuisa, vaikkakin pilvinen. Kiitoksia kaikille kävijöille, markkinamyyjille ja kaikille järjestäjille - meistä ainakin päivä tuntui oikein rattoisalta.

Satokausi jatkuu edelleen varsin runsaana: vadelmaa on pensaissa vielä, ja mustaherukoista Öjebyn-lajike on kypsynyt poimittavaksi. Pensasmustikkaa on runsaasti, ja omenoitakin on jo saatavana. Tällä hetkellä myynnissä on herkkuomenoista Pirjaa ja Huvitusta sekä talousomenoista Kesäkalvillia. Ensi viikolla keräämme - sään salliessa - ensimmäisiä Valkeita Kuulaita.

Maissin satokausi on nyt myös täydessä käynnissä. Meillä on viljelyssä tänä vuonna 10 eri maissilajiketta, ja satokausi jatkuneekin ensimmäisiin koviin pakkasiin. Uutuutena meillä on kypsymässä valkoisia maisseja: niiden tähkän värin pitäisi olla vitivalkoinen myös kypsennettynä, ja niiden pitäisi olla erityisen makeita. Niitä odotellessa voi herkutella aikaisemmilla maissilajikkeilla.

Papuja on myös monenlaisia: tavallisen leikkopavun lisäksi härkäpapua, taitepapua skeä muutamaa muuta papua. Maissit ja pavut kypsyvät helposti samassa höyrykattilassa, ja halutessaan joukkoon voi nakata vaikka muutaman mangoldin tai lehtikaalin lehden.

Yrttejä kannattaa kuivata nyt: tällä hetkellä on saatavana kaikkeja yrttejä, ainoastaan kurkkuyrtti on tältä kesältä loppunut. Myynnissä on myös tulisia jalopenoja, jotka on kasvatettu kausihuoneessa (kokeilussa siellä).

Avomaantomaatit ovat myös kypsyneet. Tomaattejahan voi pakastaa esimerkiksi viipaloituna tai kuutoina, ja talvella laittaa vaikka piirakoihin tai keittoon. Tomaatteja voi myös kuivata esimerkiksi kiertoilmauunissa, ja laitaa kuivatut tomaatit maustettuun öljyyn - "aurinkokuivattuja" tomaatteja saa siis siten tehtyä myös itse.

Ei kommentteja: