lauantai 21. heinäkuuta 2012

Vadelmia odotellessa

Vadelmista on moni kysellyt jo, ja tässä hiukan tietoa: Vadelman raakileet ovat jo paikoin alkaneet muuttaa väriään. Jos sää on suosiollinen, niin ehkäpä jo ensi viikon loppupuolella saadaan kerättyä ensimmäisiä vattuja.

Vattukauden alkua odotellessa mansikan satokausi jatkuu. Mansikan pitkä kukinta-aika yhdistettynä nyt olleeseen kylmää jaksoon pidentää satokautta normaalista. Viime vuosihan oli taas päinvastainen mansikankohdalla: viime vuonna alkusatokaudeta oli kovat helteet, mikä puolestaan lyhensi satokautta. Keskimääräisesti ollaan siis ihan keskimääräisessä satokaudessa, mitä satokauden pituuteen tulee.

Eilen aloitimme myös aikaisimpien valkosipulien noston: meillä oli kokeessa ensimmäistä kertaa, myös muita valkosipuli-lajikkeita kuin tuota Rymättylän kantaa. Täytyy todeta, että Rymättyln kannan valkosipuli on ainakin näihin aikaisiin lajikkeisiin verrattuna paljon suurempi kyntistä - täytynee vielä tehdä maku- ja säilytysvertailuja tässä syksyn ja talven mittaan. Olemme muuten kehttäeet valkosipuli-mansikkahillon, jota on myytävänä Puimasuulissa. Se sopii käyttettäväksi esimerkiksi grillatun juuston, kesäkurpitsan tai lihan kanssa.

Ensimmäisiä vihreitä papuja on kerätty myös, samoin kun on nostettu ensimmäisiä porkkanoita.

Herukoissa näkyy jo voimaksta värimuutosta, samoin kuin saskatooneissa ja pensasmustikoissa. Jokohan ennen heinäkuun loppua on jo runsaasti uitakin marjoja kypsynyt?

Ei kommentteja: