sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Hellettä ennusteessa

Sääennusteet ovat nyt harvinaisen yhteneväisiä - nyt alkaa lämmin kausi. Mansikat ovat sinänsä nautiskelleet viileästä ja kosteasta säästä - tälläinen ilma on omiaan kasvattamaan jättikokoisia raakileita, kun marjat eivät kypsy väkisin. Jos sää on lähellekään ennustetta, niin nyt kannattaa varautua syömään ja säilömään mansikkaa. Mansikan itsepoiminta on meillä siis jo aloitettu, nyt poiminnassa ovat Emily-, Solprins- ja Korona -lajikkeet. Tänään on kerätty myös ensimmäisiä Polka-mansikoita. Itsepoimitun mansikan lisäksi saatavana on myös valmiiksi poimittua mansikkaa.

Tillin kohdalla olemme pitäneet pari välipäivää - pidempi väli kylvöksissä näkyi nyt muutaman päivänä vähäisempinä tillimäärinä. Nyt alkavalla viikolla tilliä on taas runsaammin saatavissa, samoin aloitamme uudestaan sipulin noston. Sää teki meille nimittäin tepposen noiden sipulienkin kanssa: aikaisimmat istutukset kasvoivat nostokuntoiseksi kesäkuun puoliväliin, mutta nämä myöhemmät kasvoivat todella hitaasti kesäkuun alkupuoliskolla kylmyyden ja varmaan osin myös sateisuuden vuoksi.

Puimasuulissa avatun suoramyymälän kahviossa on myynnissä kahveeta ja vähän muutakin. Anne on kehitellyt herkullisin mansikkakakkun, jossa on päällä runsaasti mansikkaa. Pehmeän pohjan salaisuus on reseptissä, joka on gluteiiniton. Kakkuun käytetään myös laktoositonta kermaa, jotta mahdollisimman moni voisi tätä kesäistä herkkua maistella.

Kahviossa on myös päivällä tarjolla keitettyjä uusia perunoita ja voita, joka yhdistelmänä on meidän mielestä kesäherkku nro 1, heti mansikoiden jälkeen (tai ennen, mansikat kun usein ovat jälkiruokana).

2 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

Kesän helteitä odotellessahyvä tapa syödä kesän uusia perunoita viileinä kesäpäivinä:
http://lautasella.blogspot.fi/2012/07/lammin-perunasalaatti.html

Mikko kirjoitti...

onko mansikoiden hinnat jossain nettisivulla?