lauantai 12. heinäkuuta 2014

Mansikkaa Polkan tahtiin

Mansikkakausi on edennyt ripeästi, Polkan tahdissa on edetty. Polkahan taitaa olla Suomen yleisin ja suosituin mansikkalajike, eikä ihme: marjat ovat kauniin punaisia, kiiltäviä ja tasakokoisia. Polkan rinnalle yhdeksi suosiksi on nosuemassa Sonata, jonka maussa on hiukan hedelmäinen vivahde. Kolmas suosikkilajike taitaa olla Korona, jonka marjoissa on karmellimainen tuoksu ja maku. Mutta yhtä kaikki: kaikki ovat erinomaisia mansikoita niin pakkaseen kuin heti tuoreeltaan syöntiin.


Marjojen käytöstä Suomessa on mielenkiintoista tietoa täällä. Vuoden aikana suomalainen käyttää keskimärin noin 45 kg hedelmiä ja 15 kg marjoja, eli päivässä hedelmiä syödään laskennallisesti vain n. 120 g ja marjoja vain 40 g. Samaisessa Virtuaali-AMK materiaalissa kerrotaan, että marjojen kulutuksen tavoitteena hyvä määrä olisi noin 100 g eli 2 dl päivässä. Tavoiteltu määrä taitaa täyttyä helposti, varsinkin näin parhaan satokauden aikana.

Mansikan lisäksi myös muiden marjojen satokausi rupeaa olemaan alullaan. Muista marjoista ensiksi kypsyvät saskatoonit on tänä vuonna suojattu harsolla, ja ainakin toistaiseksi ovat saaneet olla siellä linnuilta rauhassa. Saskatoon on Kanadasta peräisin oleva marja, jonka marjat ovat tummia, siniseen vivahtavan violettejä herkkuja. Ne ovat niin herkullisia, että linnut syövät ne jo heti puoliraakoina pensaista, jos pääsevät pensaiden luo. Saskatoonien väri jo viestii niiden sisältävän runsaasti antosyaaneita, eli vesiliukoisia kasvien omia väriaineita, joilla arvellaan olevan terveysvaikutuksia. Saskatoonit sisältävät  antosyaaneita n. 550 mg / 100 g marjaa (kuiva-aineesta), mikä on erittäin paljon (enemmän kuin mansikoissa).

Mansikkakausi siis jatkuu, ja hyvästä, terveellisestä herkusta kannattaa nauttia nyt, kun Suomen suvi on kauneimmillaan. Tänä iltana kannattaa myös muistaa Mansikkatanssit, ja suunnata Mahnalan lavalle tansseihin. Tanssien aikana ratkotaan myös perinteinen mansikansyönnin mestaruus, sekä on mahdollisuus heittää renkaita ja tikkaa sekä osallistua arpajaisiin. Tervetuloa myös meidän puolestamme!Ei kommentteja: