sunnuntai 14. elokuuta 2016

Marjakausi jatkukoon - maissi aluillaan

Vauhdikkaat ja tapahtumarikkaat lammasseikkailut ovat toivattavasti nyt osa historiaa: pässit ja uuhet ovat siis toistaiseksi pysyneet valitsemillaan laitumilla - ei siis lampurin valitsemilla, vaan lampaiden itse valitsemilla. Toivottavasti tilanne jatkuu - on paljon mukavampaa, kun lampaat ovat tallessa kuin se, että joutuu pohtimaan, mistä niitä etsii.

Marjakausi jatkuu siis edelleen: keväällä istutetuista mansikantaimista kerätään mansikkaa päivittäin, ja nyt keruussa on Polka-, Sonata-, Salsa- ja Malwina-lajikkeet. Kaikki neljä mansikkalajiketta sopivat sekä tuorekäyttöön heti että säilöntään. Viileä sää hidastaa mansikoiden kypsymistahtia ja siten pidentää satokautta, eli pieniä määriä mansikoita voinee tänä vuonna käydä poimimassa näillä näkymin ainakin koko elokuun ajan.

Vadelmaa riittää vielä, vaikka tässä vaiheessa sdatokautta isoimmat marjat piileksivät jo vadelmarivien keskiosissa ja syvemmällä.  Karhunvadelmien kypsyminen on myös alkamassa pikku hiljaa: meillä on muutama rivin pätkä karhunavattua, ja tätä mustaa herkkua on poimittavissa aina kun kypsiä marjoja on. Karhunvattu on maukkaimmillan täysin kypsänä, pikimustana, joten kerätessä kannattaa käyttää malttia ja poimia ainoastaan kiiltävän mustia marjoja.

Muista marjoista karviaista ja pensasmustikkaa on pensaissa vielä hyvin, mustaherukkaa ja muita herukoita on myös, mutta niiden keruu on jo hitaampaa.

Omenoiden satokausi on hyvällä alulla, ja Puimasuulilla on myynnissä Pirja-omenoita. Ensi viikon kuluessa aloitellaan Valkean Kuulaan poimintaa, ja syyskuun alkupuolella omenoiden lajikevalikoima laajenee.

Sokerimaissikausi on myös aluillaan, ja näillä näkymin ensi viikon kuluessa aloitellaan maissin itsepoimintaa.

1 kommentti:

isperetu kirjoitti...

onko mustaherukkaa ja mikä hinta..? HYvät sivut 2014, ovatko vielä voimaSSA?

t. ike